Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сврби вас кожа, а не знате разлог? Обратите пажњу ба ОВЕ СИМПТОМЕ

Свраб може указати и на проблеме са здрављем

1662629698_alergija.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Осим што је најчешће узрок свраба коже ујед инсекта или алергијска реакија, свраб може да укаже и на неке друге проблеме са којима се организам бори.

Прочитајте још: Седам знакова који могу да указују на ЛАТЕНТНУ ДЕПРЕСИЈУ: Обратите пажњу на пошање према другима

Уколико је свраб реакција на одређене поремећаје у организму или на неке болести, онда он служи као одбрамбени механизам тела. Управо свраб може показивати да имуни систем има потешкоће и да може доћи до пада имунитета.

Свакако да би ретко ко помислио да свраб може бити узрокован генетиком, али то је чињеница. Чак је и најчешћи узрок свраба управо генетика.

Свраб зависи од количине колагена коју особа има у кожи, а ово је ствар генетике

Осим приликом уједа неког инсекта, неке људе може сврбети кожа и у стресним ситуацијама. Тада се свраб не задржава на неком одређеном месту, него се “сели” по целом телу. Наравно, овај свраб је узрокован стресом и заснива се само на психолошкој бази.

Кожа може сврбети и када је сува, што се често дешава када је јако хладно време – током зимских месеци, али и када је јако топло – за време високих летњих температура. Тада је потребно хидрирати кожу како би се избегао свраб, али и пуцање коже.

Уколико дође до алергијске реакције, коже може почети да црвени и да сврби. Оваква реакција се може десити услед коришћења неких козметичких препарата који не пријају кожи, неадекватним саставом материјала од ког је направљена гардероба, а узрок може бити и конзумирања хране на коју организам реагује алергијском реакцијом.

Оно што може узроковати свраб су и различите болести, од кожних као што су овчије богиње, псоријаза или дерматитис, преко болести унутрашњих органа – јетре, бубрега, штитне жлезде.

Прочитајте још: Стиже сезона смокви: Ево колико је ово воће корисно и здраво по наш организам

Свраб који траје дуже мора се лечити, а како би се одредило шта је узрочник томе потребно је посетити лекара који ће одредити одговарајућу терапију.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas