Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Утицај високих температура на психичко здравље: На ово не смемо да заборавимо током топлотног таласа

Истраживања недвосмислено показују да осећај прегревања, између осталог, снажно утиче на наше когнитивне способности и расположење

1692784350_shutterstock_1998014303.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Повишени нивои кортизола узроковани порастом температуре изазивају одговор на стрес који нас може учинити раздражљивим и немирним. Парасимпатички нервни систем, који одржава наше тело мирним, постаје мање активан на вишим температурама, што нас чини подложнијим стресу.

Током топлотног таласа, ментални проблеми се интензивирају

Уобичајени ефекти високих температура на ментално здравље укључују осећај летаргије, несаницу, повећану раздражљивост, бес, анксиозност, депресију и стрес. Иако ови психолошки одговори могу изгледати краткотрајни, они могу имати дугорочне последице .

Студија из 2022. објављена у часопису "ЈАМА Псyцхиатрy" проучавала је више од два милиона људи и открила да се током врућих дана број посета хитној помоћи због проблема са менталним здрављем значајно повећава. Посете због злоупотребе супстанци, анксиозности, поремећаја расположења и шизофреније повећавају се сваког лета током топлотних таласа.

Високе температуре смањују нашу продуктивност

Скокови температуре такође могу утицати на сан и пореметити функционисање неуротрансмитера у мозгу, што директно утиче на наше когнитивнеспособности и продуктивност на послу, школи и кући .

Студија из 2018. испитивала је утицај климатизације на когнитивне способности младих људи који су живели у спаваоницама током топлотног таласа. Неки ученици су уживали у удобности централне климатизације, која је одржавала температуру у њиховим собама на пријатних 21 степен.

Други су боравили у просторијама без климе, где су температуре порасле и до двадесет седам степени. Током две недеље, ученици су сваког јутра радили низ тестова на својим телефонима. Они који су боравили у прегрејаним собама имали су константно ниже резултате.

Друга студија је показала да је продуктивност на радном месту највећа на температури ваздуха од око 22 степена Целзијуса, док продуктивност почиње да опада на 25 степени. Налази ових студија указују на смањену способност јасног, брзог и ефикасног размишљања када је наше тело прегрејано.

Не заборавите да пијете довољно воде

Иако сви то знамо, вреди напоменути да је важно да останете добро хидрирани, јер то може помоћи у ублажавању утицаја високих температура на ментално здравље. Дехидрација је уобичајена током периода екстремних температура и може погоршати менталне проблеме. Многи људи потцењују колико течности треба да пију када се много зноје или проводе време на отвореном. Одређени лекови такође могу допринети или погоршати дехидрацију.

Чак и један степен може погоршати депресију и анксиозност

Морамо разумети да климатске промене утичу не само на животну средину, већ и на наше физичко и ментално здравље. Недавно истраживање објављено у часописима "Ланцет и Натуре Цлимате Цханге" показало је да пораст температуре од само једног степена може погоршати депресију и анксиозност преноси Псyцхологy тодаy.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas