· · Коментари: 0
пажња

Пуцање коже, црвени осип, грчеви у мишићима... Сазнајте који витамини вам недостају?

Како бисте се уверили да се здраво храните и уносите довољно корисних ствари у организам, ослушните своје тело.

1611237845_Depositphotos_318827380_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ако приметите одређене промене на кожи, ваше тело покушава да "каже" да вам недостају витамини или минерали. Ово су промене на које треба обратити пажњу.

Прочитајте још: Два начин како треба да једете ШАРГАРЕПУ и нећете трошити новац код зубара

Пуцање коже на ивицама усана

Недостају вам: гвожђе, цинк и Б витамини, попут витамина Б3, Б2 и Б12. То је уобичајено код вегетаријанаца јер због начина исхране често не добијају довољно споменутих ствари.

Трнци и пецкање у рукама, ногама или било где у телу
Недостају вам: витамини Б групе, попут фолне киселине (Б9), Б6 ​​и Б12. Овај недостатак је директно повезан с периферним нервима. Наведени симптоми могу да се јаве и у комбинацији с анксиозношћу, депресијом, анемијом, умором и хормонском неравнотежом.Решење: Једите спанаћ, шпаргле, цвеклу, пасуљ, јаја, шкољке, ракове и живинско месо.

Решење: Једите више блитве, кикирикија, махунарки попут сочива, живинског меса, лососа, туне, јаја, шкољки и ракова. Апсорпција гвожђа појачана је витамином Ц, који такође помаже у борби против инфекције. Комбинујте ове намирнице с поврћем попут броколија, црвене паприке, кеља и карфиола.

Црвени осип на лицу (а понекад и на другим местима) и губитак косе

Недостаје вам: витамин Б7, познат као витамин за косу. Ако једете сирова јаја, то вас чини рањивим јер протеин присутан у сировим јајима, под називом авидин, инхибира способност тела да апсорбује биотин.

Прочитајте још: ЛИМУН, ЛУК И ОРАСИ: Три кућна лека против алергија

Решење: Једите више куваних јаја (кување деактивира авидин), лосос, авокадо, печурке, карфиол, соју, орахе, малине и банане.

Црвене или беле промене на кожи сличне акнама, обично на лицу, рукама, бедрима и задњици

Недостају вам: есенцијалне масне киселине и витамини А и Д.

Решење: Потребно вам је више лососа и сардина, орашастих плодова као што су ораси и бадеми, те семенки као што су лан и конопља. За витамин А, једите више зеленог поврћа, шаргарепу, батат и црвену паприку. Ово поврће има доста бета каротена, који тело користи како би добило потребан витамин. И само 10 минута на сунцу помоћи ће вам да добијете витамин Д.

Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)

Грчеви у мишићима, пробадајућ бол у грудима, зглобовима, луковима стопала, ногама и леђима

Недостају вам: магнезијум, калцијум и калијум. Ако редовно вежбате, можете да изгубите више минерала (и витамина Б групе који су топиви у води) због јаког знојења.

Решење: Једите више банана, бадема, лешника, тиквица, трешања, јабука, грејпа, броколија, поврћа тамних листова, као што су кељ и спанаћ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.