Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 СИМПТОМА ниског нивоа МАГНЕЗИЈУМА: Ево како да уочите проблем

Магнезијум је есенцијални минерал који се користи у преко 300 хемијских реакција у телу, помажуц́и у низу важних функција

1715784187_shutterstock_142814494.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Природно је доступан у многим намирницама, а вец́ина људи ц́е добити довољно магнезијума кроз своју исхрану. Међутим, неки људи развију недостатак магнезијума када не могу да конзумирају или задрже довољно магнезијума из исхране, било због фактора начина живота, лекова које узимају или основних здравствених стања.

Шта је магнезијум и како утиче на наше тело?

Постоје одређени витамини и минерали без којих ваше тело једноставно не може. Магнезијум је један од таквих минерала.

- Магнезијум је елемент, слично као натријум и калцијум, који је кључан за одржавање здравља вашег тела -објашњава Ричард Сканлан, клинички патолог, за Бест лифе.

- Магнезијум је важан за одржавање нормалних функција срца и плуц́а, а важан је и за контролу крвног притиска и других функција мозга и нервног система. Национални институт за здравље (НИХ) додаје да магнезијум помаже у регулисању шец́ера у крви, функцији мишиц́а и развоју протеина, костију и ДНК.

6 симптома ниског нивоа магнезијума на које треба обратити пажњу

Умор

Један од најчешц́их симптома недостатка магнезијума је јак умор. Магнезијум је кључни део производње енергије. Низак ниво значи мање "горива" за ваше тело, што узрокује умор.

Мигрене

Премало магнезијума у ​​вашем систему такође може изазвати неуролошке симптоме. Када је ниво магнезијума низак, нервне ц́елије могу бити престимулисане и резултирати мигренама и другим поремец́ајима мозга. Студије о мигренама откриле су низак ниво магнезијума у ​​мозгу и кичменој течности између напада мигрене, пише Бест Лајф.

Абнормални срчани ритмови

Једна од важних функција магнезијума је да помаже у контроли контракције крвних судова и срчаног мишиц́а. Када је ниво магнезијума низак, можете доживети кардиоваскуларне промене као резултат. Без довољно магнезијума, можете приметити неправилан рад срца, познат и као срчана аритмија.

Мучнина и поврац́ање

Мучнина и поврац́ање су такође уобичајени симптоми ниског нивоа магнезијума. Вашим цревима је потребан магнезијум да би правилно функционисали.  Међутим, важно је напоменути да узимање превише магнезијума такође може изазвати мучнину, поврац́ање и стомачне тегобе.

Грчеви и слабост мишиц́а

Још један симптом који би вас могао упозорити на недостатак магнезијума је слабост мишиц́а. Магнезијум помаже вашим нервима и мишиц́има да комуницирају. Ако то не могу можда ц́ете се осец́ати слабо. Без довољно магнезијума, мишиц́и се не могу правилно опустити, што доводи до грчева у ногама током ноћи-

Утрнулост или пецкање у ногама или рукама

Пошто магнезијум може утицати на функцију нерава, неки људи са ниским нивоом магнезијума могу такође приметити утрнулост или трнце у ногама, стопалима, лицу или рукама.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas