Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Једна од првих последица повишеног холестерола може се манифестовати ноћу: Обратите пажњу уколико сумњате да имате овај проблем

Од повишеног холестерола пати све вие људи

1678958358_shutterstock_643210681.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Савремен начин живота који подразумева доста седења, један је од главних узрочника повишеног холестерола у крви. Поред тога, мањак физичке активности, нередовна и неправилна исхрана најчешће доводе до вишка масти у организму.

Холестерол је потребан нашем организму у одређеним количинама. Има битну улогу у процесу варења, производњи хормона и витамина Д. Овај елемент се, углавном, налази у храни животињског порекла, али и у нашим ћелијама.

Међутим, уколико премашује дозвољене вредности, може бити изузетно опасан по наше здравље. Вишак холестерола има тенденцију да се залепи за унутрашње зидове крвних судова, што може проузроковати болести попут шлога, повишеног крвног притиска, атеросклорозе, срчаног обољења, обољења бубрега итд.

Холестерол подразумева накупљање масних  наслага на зидовима артерија и стварање неке прсте плака:

„То значи да мишиц́и и друга ткива изван стезања немају довољно добро снабдевање крвљу“, објаснио је британски лекар Адам Стејтен. У том случају повећава се и ризик за појаву ПАД-а, односно перфиерфне артеријске болести:

"То је исти процес који доводи до срчаног и можданог удара, али код ПАД-а су захвац́ене артерије у ногама, а ређе у рукама“, наставио је познати лекар.

Иако повишен ниво холестерола не даје јасне знакове упозорења, те се често назива "тихим убицом", британски Експрес пише да један од знакова може се јавити ноћу.

Судећи према Кливлендској клиници, једа од првих симптома ПАД-а могу бити болови, грчеви или осећај нелагоности у ногама, које се могу јављати током ноћи.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas