Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 НАЈЗДРАВИЈИХ ВРСТА РИБЕ: Имају пуно витамина, а мало калорија

Нутриционисти препоручују редовно конзумирање рибе наглашавајући колико је она здрава, али се чини да ова намирница ипак није довољно често на јеловнику просечне породице

1645798564_fish-gdb0601e66_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Изузетне хранљиве вредности, риба се препоручује за све узрасте и подједнако је корисна за здраве и болесне. Широки спектар различитих рибљих врста условљава различитост начина припреме рибе.

Риба је ниске калоријске вредности у поређењу са осталим месима. Калоријска вредност варира, од беле рибе (70 до 80 Кцал на 100г) до плаве рибе (120 до 200 кцал на 100г) зато је идеална у исхрани особа који се боре са вишком килограма.

Протеини рибе садрже све есенцијалне амино киселине које су неопходне за раст, развој и правилно функционисање људског организма.

Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама

Врста масних киселина која се налази у изобиљу у плавој риби штити срце и артерије. За разлику од других врста меса, риба садржи полинезасићене масне киселине као што су омега 6 и омега 3 масне киселине. Ево које рибе спадају у најздравије на свету:

Бакалар

Бакалар је богат извор комплетних протеина, многих макро и микроелемената. Истовремено је мало калорија (90 кцал по порцији) и практично не садржи масти. Бакалар печен или барен на пари је одличан за дијеталну вечеру, посебно ако додате поврће.

Прочитајте још: Дом који има ОВУ БИЉКУ срећа прати заувек: У народу се верује да је АМАЈЛИЈА, а помаже код 8 БОЛЕСТИ

Пастрмка

Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама. Омега 3 су неопходне за јачање зидова крвних судова, контролу нивоа холестерола у крви и спречавање кардиоваскуларних болести.

Фото: Пиксабеј

Туна

Туна се сматра једном од најздравијих врста риба. 100 грама туњевине садржи рекордних 22 г протеина, половину дневног уноса витамина Д и у потпуности покрива телесну потребу за најважнијим елементом у траговима – селеном. Туњевина се може купити свежа или конзервирана (важно је да буде у сопственом соку, а не у уљу). Можете је додати салатама и сендвичима.

Сардине

Сардине су богат извор витамина Б12, који је телу потребан за производњу црвених крвних зрнаца (еритроцита), регулацију нервне функције и синтезу нуклеинских киселина. Поред тога, редовно конзумирање сардина може смањити лош холестерол и спречити кардиоваскуларне болести.

Тилапија

Тилапија је складиште витамина и минерала: садржи витамине Б, Е, К, соли фосфорне киселине, корисне масне киселине, магнезијум, селен, цинк и гвожђе. Поред тога, 100 грама тилапије садржи половину дневне вредности комплетних протеина, док је садржај калорија у риби релативно низак.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas