Уз ове једноставне кораке, ваша риба ће бити хрскава споља, сочна унутра и равномерно пржена, без превише уља и без ризика да се распадне на тањиру.
Трпеза за Никољдан не може да се замисли без укусне рибе, а да бисте укућане одушевили, није потребно пуно труда. Уз неколико једноставних савета, ваша риба може бити хрскава споља, сочна унутра и без превише масноће.
Припрема рибе пре пржења
Ситна риба се пржи цела и на јакој ватри, док се крупна риба чисти, сече на комаде и пржи на слабијој ватри како би се топлота равномерно расподелила.
Комади рибе се секу косо, под углом од 45 степени, и не би требало да буду дебљи од 3 цм.
Риба је укуснија ако се пре пржења потопи у свеже млеко 20-25 минута, а потом се осуши крпом. Ово је посебно корисно за маснију рибу, јер помаже да остане крхка и нежна.
Маринада појачава арому и чини рибу сочнијом:
Комади рибе се залију лимуновим соком, мало уља, першуном, исецканим луком и црним бибером. Оставите у фрижидеру око сат времена. Пре пржења, риба се осуши и похује по жељи (јаје, пиво, презле).
Одабир посуђа и масноће
Најбоље је користити тигањ са дебелим дном, јер се загрева равномерно и смањује ризик да неки комади прегоре.
За пржење се најчешће користи сунцокретово уље, јер нема мирис и не мења арому рибе.
Комаде рибе окрените само једном током пржења како би задржали облик и сочност.
Савети да се риба не распадне и не упије превише уља
Уклањање јаког мириса: у тигањ ставите један огуљен кромпир, исечен на кришке док се риба пржи.
Чврстина рибе: пре пржења, ставите рибу 30 минута у воду помешану са сирћетом у једнаким количинама.
Разрези на комадима: мала зарезивања по површини рибе спречавају деформацију током пржења.
За речну рибу: ако риба има мирис на блато, у воду или уље додајте ароматично биље и зачине попут першуна, ловора или црног бибера.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: