Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико нам ВИТАМИНА Б5 потребно према узрасту? Један је од важнијих за живот човека

Витамин Б5 је неопходан за стварање крвних зрнаца и помаже вам да храну коју једете претворите у енергију

1664284435_casserole-dish-gd7423536c_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Витамин Б5, који се назива и пантотенска киселина, један је од најважнијих витамина за живот човека. Витамин Б5 је један од осам витамина Б, а сви они помажу да претворите протеине, угљене хидрате и масти које једете у енергију. Б витамини су такође потребни за здравље коже, косе и очихју, такође и за правилно функционисање нервног система и јетре.

Извори витамина Б5

Најбољи начин да будете сигурни да добијате довољно витамина Б5 је да свакодневно једете здраву, уравнотежену исхрану. Налази се у већини поврћа, укључујући броколи, купус,слатки кромпир, житарице од целог зрна... Други здрави извори Б5 укључују: печурке, орахе, пасуљ, грашак, сочиво, млечне произвиде...

Прочитајте још: Зашто је добро прескакање вијаче? Често је заборављамо, а има бројне користи за тело

Колико витамина Б5 вам је потребно?

Као и код већине хранљивих материја, препоручени унос витамина Б5 варира у зависности од старости.

  • Деца од 6 месеци и млађа 1,7 мг
  • Деца од 7 до 12 месеци 1,8 мг
  • Деца 1-3 године 2 мг
  • Деца 4-8 година 3 мг
  • Деца 9-13 година 4 мг
  • 14 година или више 5 мг
  • Труднице или дојиље 7 мг
     

Генерално, сматра се да мали број људи пати од недостатка овог витамина. Међутим, људи са недостатком Б5 често доживљавају и друге недостатке витамина у исто време.

Прочитајте још: 5 начина како да сагорите калорије, а који не подразумевају ТРЧАЊЕ

Козметичка употреба Б5

Витамин Б5 се често додаје производима за косу и кожу, као и шминку.  У производима за косу, Б5 може да помогне у додавању волумена и сјаја. Такође се каже да побољшава текстуру косе која је оштећена стилизовањем или хемикалијама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas