Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који витамини чине Б КОМПЛЕКС ВИТАМИНА? Ево како они утичу на наш организам

Б витамини су група хранљивих материја које играју многе важне улоге у вашем телу

1694170543_shutterstock_1084913126.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Налазе се у разним намирницама, тако да вец́ина људи добија препоручене количине ових витамина само исхраном. Међутим, одређени фактори могу значити да вашем телу треба више витамина Б. То укључује старост, трудноц́у, избор у исхрани, здравствена стања, генетику, лекове и употребу алкохола, пише Хеалтхлине. У овим околностима може бити неопходно да се додају витамини Б.

Шта су витамини Б-комплекса?

Суплементи Б-комплекса обично садрже осам витамина Б. Витамини Б су растворљиви у води, што значи да их ваше тело не складишти. Из тог разлога, ваша исхрана их мора снабдевати свакодневно. Имају многе важне функције и од виталног су значаја за одржавање доброг здравља.

Б1 (тиамин)

Тиамин игра суштинску улогу у метаболизму помажуц́и у претварању хранљивих материја у енергију. Најбогатији извори укључују свињетину, сунцокретово семе и пшеничне клице.

Б2 (рибофлавин)

Рибофлавин помаже у претварању хране у енергију и такође делује као антиоксиданс. Намирнице са највише рибофлавина укључују говедину и печурке.

Б3 (ниацин)

Ниацин игра улогу у ц́елијској сигнализацији, метаболизму и производњи и поправци ДНК. Извори хране укључују пилетину, туњевину и сочиво.

Б5 (пантотенска киселина)

Као и други витамини Б, пантотенска киселина помаже вашем телу да добије енергију из хране и такође је укључена у производњу хормона и холестерола. Рибаба, јогурт и авокадо су сви добри извори овог витамина.

Б6 (пиридоксин)

Пиридоксин је укључен у метаболизам аминокиселина, производњу црвених крвних зрнаца и стварање неуротрансмитера. Намирнице са највише овог витамина укључују сланутак, лосос и кромпир.

Б7 (биотин)

Биотин је неопходан за метаболизам угљених хидрата и масти и регулише експресију гена. Квасац, јаја, лосос и сир  су међу најбољим изворима хране биотина.

Б9 (фолат)

Фолат је потребан за раст ц́елија, метаболизам аминокиселина, формирање црвених и белих крвних зрнаца и правилну деобу ц́елија. Може се нац́и у храни попут лиснатог поврц́а и пасуља или у суплементима у облику фолне киселине.

Б12 (кобаламин)

Можда најпознатији од свих витамина Б, Б12 је виталан за неуролошке функције, производњу ДНК и развој црвених крвних зрнаца. Б12 се природно налази у животињским изворима као што су месо, јаја, морски плодови и млечни производи.

Иако ови витамини деле неке различите карактеристике, сви имају јединствене функције и потребни су у различитим количинама.

      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas