Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Краставац - пријатељ здравог варења

Почиње сезона краставца

1618568731_cucumbers-1588945_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Краставци су веома хранљиви: садрже витамине Ц и К, Б1, Б5 и Б7, калијум, магнезијум, манган и бакар, а ајурведа учи да се конзумацијом овог поврћа подстиче отпуштање вишка топлоте из виталних органа.

Прочитајте још: Свако вече је стављала КОРУ од банане на СТОПАЛА: Ујутру није могла да верује, резултати су ЗАПАЊУЈУЋИ!

Фото: Пиxабаy

Обилују влакнима и водом, а имају мало калорија (само 16 у 100г), па су прави избор за оне који на здрав начин желе да изгубе вишак килограма. Подстичу пробаву, јер у кори имају нетопива влакна која помажу да се сварена храна брже креће кроз црева и елиминише отпад из организма. У краставцима су и топива влакна која током пробаве попримају структуру гела, што даје дужи осећај ситости.

Краставац је и одличан борац против срчаних обољења и рака. Свеж, садржи лигнане и кукурбитацине - биоактивне супстанце које имају снажно заштитно дејство на здравље. Студије су показале да лигнани у краставцима делују против рака – јајника, простате и дојке, а чувају и здравље срца. Научници су изненађени учинком кукурбитацина да сматрају да ће се у будућности користити као лек против рака, јер "кочи" раст ћелија карцинома. Доказано је да кукурбитацини Б могу уништити чак 80 посто рака панкреаса. Краставци могу смањити хипертензију и хипергликемију, а имају и јака антиоксидантна и антиалергијска својства.

Прочитајте још: Лекови од бубашваба су све траженији: Постоји 100 фарми, а подмлађују и лече

Осим витамина Ц, садрже и флавоноиде, попут кверцетина и кемферола и утичу на здравље коже. Делују против дијабетеса, смањују ниво холестерола, штите здравље мозга, чувају здравље зглобова, ублажавају артритис, смањују стрес...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas