Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Надутост, гасови, грчеви — зашто су жене подложније?

Познат вам је непријатан осећај сталне или повремене надутости често праћене гасовима, болом, па чак и грчевима и поремећајима у ритму пражњења столице? Уколико је одговор потврдан, вероватно патите од нервозних црева

1634208487_zene.jpg
Oglas

Један од најучесталијих функционалних поремећаја система за варење  — синдром нервозних црева, познат и као иритабилног колона (ИБС). Процењује се да у развијеним земљама погађа од 15 до 20% одраслог становништва. Сматра се да је у нашој земљи учесталост још већа, па највећи број пацијената који долазе у гастроентеролошке амбуланте пати најчешће управо од синдрома нервозних црева.  Статистика нас такође упозорава да од овог поремећаја много чешће пате жене, чак два пута чешће него мушкарци. О тегобама које прате нервозу црева и о томе да ли је и на који начин могуће помоћи овим особама, разговарамо са доц. др Снежаном Лукић, субспецијалистом гастроентерологије и шефом Кабинета за функционалну дијагностику, Клинике за гастроентерологију и хепатологију, Универзитетског Клиничког центра Србије. 

 

Фото: доц. др Снежана Лукић, субспецијалиста гастроентерологије

Зашто су код жена тегобе израженије?

Пратећи искуства из праксе и резултате многих студија, утврђено је да ИБС свакако много чешће погађа жене. Најновији научни радови упућују и на то да су тегобе које изазива синдром нервозних црева много израженије, теже и озбиљније код жена у постменопаузи, дакле, код жена старијих од 45 година, код којих најмање годину дана изостаје менструални циклус.

Свакако, озбиљност и учесталост тегоба може варирати и током трудноће, као и у различитим фазама менструалног циклуса, а најзначајнију улогу у свим овим процесима има естроген, који може утицати на бројне функције повезане са пробавом. Значај естрогена огледа се и у утицају на лучење других хормона значајних за нормално функционисање цревног система, рецимо — серотонина, који може утицати чак и на састав цревне микробиоте. 

Које би то биле главне тегобе које се јављају код жена?  Што се конкретних тегоба тиче, за разлику од мушкараца, који претежно пате од наизменичне појаве затвора и пролива, жене најчешће имају затвор, надимање трбуха и гасове, осећај непотпуно испражњеног црева и пуноће у трбуху. Међутим, утицај је шири и често је праћен депресијом и анксиозношћу, као и појавом болних сексуалних односа. Наравно, све ове специфичне тегобе значајно утичу на смањење могућности за нормално, свакодневно функционисање и тиме и на смањење укупног квалитета живота. 

Који су најчешћи окидачи за појаву тегоба?  Сматра се да то може бити интолеранција на одређене намирнице или њихове компоненте. То су, пре свега, намирнице које садрже глутен и лактозу, као и намирнице богате угљеним хидратима. То може бити и скорашња цревна инфекција и претерана изложеност стресу, рецимо. Наш цревни систем је читавом дужином прожет са више од 100 милиона нервних ћелија структуре сличне ћелијама мозга, па су нервни трансмитери који постоје у мозгу присутни и у органима за варење. Због тога се тегобе по правилу испољавају или погоршавају за време или након периода стреса и појачане емоционалне напетости.

Шта саветујете пацијентима? Првенствено је потребно променити исхрану и лоше животне навике уз примену одређених производа. Једно од најделотворнијих решења у том смислу је дуготрајна примена  Лацтобациллус плантарум 299в. Закључено је и клинички доказано да Лацтобациллус плантарум 299в, код чак 95% пацијената, помаже код надимања и гасова. 

Фото: Промо

Важно је напоменути, на крају, да се пацијенти који примете нагли губитак тежине, велики број столица,  крварење из дебелог црева, анемију, необјашњиво поврац́ање, потешкоц́е са гутањем и стални бол који се не ублажава прописаном терапијом за ИБС, обавезно јаве свом изабраном лекару.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas