Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОРАЛНА ХИГИЈЕНА

Нећете моћи да верујете: Ово су НАВИКЕ које озбиљно ОШТЕЋУЈУ ЗУБЕ, а раде их готово СВИ

Здравље зуба је и те како важно, стога треба водити рачуна, посебно када су навике попут ових у питању.

1631476515_lemon-4920227_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

За неке од ових навика вам не би било ни на крај памети да могу оштетити зубе. Стога, пажљиво прочитајте текст, и уколико радите неке од ових ствари, промените то како бисте сачували здравље ваших зуба.

Британски стоматолог, др Тарик Идрис из Карисбрук стоматолошке клинике у Манчестеру, објаснио је на који начин навике попут претераног трљања зуба, купања у базену и муљања вина у устима може да оштети зубе, преноси "24сата".

Прочитајте још: Научници закључили: Током вруће КУПКЕ смањује се НИВО ШЕЋЕРА у крви и губе се КАЛОРИЈЕ

Грицкање леда из пића

Крхкост и ниска температура коцкице леда лако може узроковати то да се део зуба једноставно окрњи. Наиме, током грицкања леда понекад долази до микроскопских пукотина на глеђи, што се с временом претвара у озбиљан проблем. С друге стране, издробљени лед у пићу је мање штетан. 

Мућкање вина у устима

Вино ствара киселину која нагриза зубну глеђ. Такође, веровали или не, бело вино је у том случају опасније од црног, а најгора су газирана вина, попут шампањца. Стручњаци за вина кажу да је добро промућкати први гутљај вина по устима, како би се осетила права арома, али, уколико желите здраве зубе, немојте то практиковати.

Фото: Пиксабеј

Пливање у базену

У овом случају за пропадање зубне цаклине могу бити криве кемикалије које се додају у базенску воду, посебно клор. Зато, ако идете на пливање, пазите да вам вода не улази у уста. Најидеалније је, наравно, пливати у мору.

Превише трљања зуба током прања

Прање зуба два пута дневно, ујутру и увече пре спавања, сасвим је довољно, сматра др Идрис. Све више од тога само може направити већу штету него корист. Такође, прање зуба одмах након оброка или пијења газираних сокова само ће више оштетити глеђ, јер је киселина у устима висока, па ј глеђ због ње осетљивија него иначе. Боље је причекати најмање сат времена након јела и пића, јер ће до тада пљувачка неутралисати ту киселину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas