Oglas
· · Komentari: 0
ORALNA HIGIJENA

Nećete moći da verujete: Ovo su NAVIKE koje ozbiljno OŠTEĆUJU ZUBE, a rade ih gotovo SVI

Zdravlje zuba je i te kako važno, stoga treba voditi računa, posebno kada su navike poput ovih u pitanju.

1631476515_lemon-4920227_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Za neke od ovih navika vam ne bi bilo ni na kraj pameti da mogu oštetiti zube. Stoga, pažljivo pročitajte tekst, i ukoliko radite neke od ovih stvari, promenite to kako biste sačuvali zdravlje vaših zuba.

Britanski stomatolog, dr Tarik Idris iz Karisbruk stomatološke klinike u Mančesteru, objasnio je na koji način navike poput preteranog trljanja zuba, kupanja u bazenu i muljanja vina u ustima može da ošteti zube, prenosi "24sata".

Pročitajte još: Naučnici zaključili: Tokom vruće KUPKE smanjuje se NIVO ŠEĆERA u krvi i gube se KALORIJE

Grickanje leda iz pića

Krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se deo zuba jednostavno okrnji. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na gleđi, što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. S druge strane, izdrobljeni led u piću je manje štetan. 

Mućkanje vina u ustima

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ. Takođe, verovali ili ne, belo vino je u tom slučaju opasnije od crnog, a najgora su gazirana vina, poput šampanjca. Stručnjaci za vina kažu da je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima, kako bi se osetila prava aroma, ali, ukoliko želite zdrave zube, nemojte to praktikovati.

Foto: Piksabej

Plivanje u bazenu

U ovom slučaju za propadanje zubne cakline mogu biti krive kemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno klor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.

Previše trljanja zuba tokom pranja

Pranje zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče pre spavanja, sasvim je dovoljno, smatra dr Idris. Sve više od toga samo može napraviti veću štetu nego korist. Takođe, pranje zuba odmah nakon obroka ili pijenja gaziranih sokova samo će više oštetiti gleđ, jer je kiselina u ustima visoka, pa j gleđ zbog nje osetljivija nego inače. Bolje je pričekati najmanje sat vremena nakon jela i pića, jer će do tada pljuvačka neutralisati tu kiselinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas