Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЧИ

Није свака грудвица или куглица на кожи капка чмичак!

Ако вас капак боли и отекао је, онда немате чмичак!

1632228321_Oci-Depozit.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Уколико није болна онда је реч о халациону, односно накупљању садржаја неке од лојних жлезда у унутрашњости капка, а када је капак отекао и болан је онда се ради о хордеолуму (чмичку).

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Почиње црвенилом и отоком ока

Докторка Зора Игњатовић, хирург-офталмолог каже да је чмичак у ствари гнојно запаљење у капку, обично локализовано око корена длаке.

- Обично почиње црвенилом и локалним отоком капка, уз осећај бола и гребања. Убрзо се формира болна грудвица која у даљем току може да пукне и да исцури део гнојног садржаја са стварањем крастице, а да се од остатка формира унутрашњи ожиљак (гранулом).

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

Како се лечи халацион?

Да до тога не би дошло, др Игњатовић саветује лечење антибиотским капима и мастима које се стављају у око неколико пута дневно.

Зашто се јавља?
Промена у капку која имитира чмичак - халацион обично се јавља код особа које имају неке специфичне особине коже.
Ретко се пију антибиотици, а некада и хируршки рез

- Веома ретко је потребно и да се антибиотик пије - напомиње наша саговорница. - То се само прописује у случајевима када се инфекција шири ван капка. Такође се саветују и суве топле облоге, а уколико дође до формирања течног гноја (коликвације), потребно је да се хируршки направи мали рез и испразни гнојни садржај пре него што пукне и спонтано се испразни.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

- Он настаје услед накупљања садржаја неке од лојних жлезда у унутрашњости капка услед запушења њихових канала, а манифестује се као безболна куглица - каже др Игњатовић. - Лечи се најчешће хируршки пражњењем садржаја. Ако се промена инфицира, лечи се исто као и чмичак. Показало се да када су особе склоне формирању халациона довољно је да попију куру антибиотика тетрациклина, услед чега долази до дужег периода смиривања процеса.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas