Oglas
· · Komentari: 0
OČI

Nije svaka grudvica ili kuglica na koži kapka čmičak!

Ako vas kapak boli i otekao je, onda nemate čmičak!

1632228321_Oci-Depozit.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ukoliko nije bolna onda je reč o halacionu, odnosno nakupljanju sadržaja neke od lojnih žlezda u unutrašnjosti kapka, a kada je kapak otekao i bolan je onda se radi o hordeolumu (čmičku).

Pročitajte još: GREJPFRUT je zdrav, ali može imati NEGATIVNA dejstva ako se uzima sa OVIM lekovima

Počinje crvenilom i otokom oka

Doktorka Zora Ignjatović, hirurg-oftalmolog kaže da je čmičak u stvari gnojno zapaljenje u kapku, obično lokalizovano oko korena dlake.

- Obično počinje crvenilom i lokalnim otokom kapka, uz osećaj bola i grebanja. Ubrzo se formira bolna grudvica koja u daljem toku može da pukne i da iscuri deo gnojnog sadržaja sa stvaranjem krastice, a da se od ostatka formira unutrašnji ožiljak (granulom).

Pročitajte još: Jesen umiruje MIGRENU, ali ako redovno radite jednu stvar

Kako se leči halacion?

Da do toga ne bi došlo, dr Ignjatović savetuje lečenje antibiotskim kapima i mastima koje se stavljaju u oko nekoliko puta dnevno.

Zašto se javlja?
Promena u kapku koja imitira čmičak - halacion obično se javlja kod osoba koje imaju neke specifične osobine kože.
Retko se piju antibiotici, a nekada i hirurški rez

- Veoma retko je potrebno i da se antibiotik pije - napominje naša sagovornica. - To se samo propisuje u slučajevima kada se infekcija širi van kapka. Takođe se savetuju i suve tople obloge, a ukoliko dođe do formiranja tečnog gnoja (kolikvacije), potrebno je da se hirurški napravi mali rez i isprazni gnojni sadržaj pre nego što pukne i spontano se isprazni.

Pročitajte još: Zdrave i slatke namirnice: U potpunosti mogu zameniti šećer

- On nastaje usled nakupljanja sadržaja neke od lojnih žlezda u unutrašnjosti kapka usled zapušenja njihovih kanala, a manifestuje se kao bezbolna kuglica - kaže dr Ignjatović. - Leči se najčešće hirurški pražnjenjem sadržaja. Ako se promena inficira, leči se isto kao i čmičak. Pokazalo se da kada su osobe sklone formiranju halaciona dovoljno je da popiju kuru antibiotika tetraciklina, usled čega dolazi do dužeg perioda smirivanja procesa.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas