Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАЖЊА

"Она је "ТИХИ УБИЦА" међу болестима: Може проузроковати ТОТАЛНО СЛЕПИЛО и једна је од НАЈБРЖЕ растућих хроничних болести у свету

Дијабетес је болест са којом се суочава цело човечанаство, а број оних који имају овај здравствени проблем је из године у годину у порасту, како у свету тако и код нас.

1620805538_Depositphotos_387319096_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шећерна болест, коју многи зову "тихи убица", може проузроковати многе компликације и оштетити виталне органе.

Једна од најозбиљнијих је дијабетичка ретинопатија, која чак може да доведе до трајног губитка вида уколико се не открије на време.

Прочитајте још: Колико дуго смеју да се узимају таблете против болова? Ово је одговор!

Шта је дијабетичка ретинопатија, како се препознаје и лечи, да ли може да се спречи и у којој мери је заступљена код пацијената са овом болешћу?

Потенцијално ослопљујућа болест зависи од трајања и компликације болести.
Колико људи болује?
Дијабетес је једна од најбрже растућих хроничних болести у свету. Према процени Института за јавно здравље Србије од дијабетеса болује 13 % популације, а процењује се да ће 2040. године сваки пети становник имати ову дијагнозу!

- Дијабетичка ретинопатија представља микроваскуларну компликацију дијабетеса и потенцијално ослепљујућу болест. Најважнији фактор ризика је трајање болести, али на настанак промена на очном дну утичу и регулација шећерне болести, хипертензија, гојазност, трудноћа и генетски фактори - одговара доцент др Дијана Рисимић, заменица директора Очне клинике Универзитетског клиничког центра Србије.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

У којој мери је заступљена код дијабетичара?

Трећина дијабетичара има промене у оку.

- Трећина њих већ има промене на очном дну у тренутку откривања дијабетеса, да би током прве две деценије од почетка болести, готово сви пацијенти са дијабетесом типа 1 и више од 60 одсто оних са дијабетесом типа 2 имало промене на очном дну изазване шећерном болешћу. То значи да промене, чак и оне најозбиљније, могу постојати, а да особа са дијабетесом нема никакве симптоме.

Који су симптоми ретинопатије
- Када се јаве, симптоми могу варирати зависно од захваћености центра за вид, жуте мрље и степена узнапредовања болести. То су постепени или нагли пад видне оштрине, облици који лебде у видном пољу, замагљен, мутан вид, бол у оку, црвенило... Дијагноза дијабетичке ретинопатије се најчешће поставља када је код пацијента присутан неки од ових симптома, а то може бити касно за адекватно спровођење лечења. Из тог разлога, од посебног значаја за превенцију слепила и благовремено лечење дијабетичке ретинопатије је скрининг дијабетичара.

Прочитајте још: Пољубац пренесе 60 милиона бактерија. Али, љубљење је здраво, руковање је опасније!

Када је потребно урадити скрининг и које све облике болест испољава?

- Особама са дијабетесом типа 1 саветује се први офталмолошки преглед очног дна у току пубертета, а уколико је болест наступила након тог периода, преглед треба обавити пет година после појаве болести. Код пацијената који имају дијабетес мелитус типа 2, очно дно треба прегледати чим се постави дијагноза, јер је почетак овог типа често неприметан, па се чак дешава да офталмолог први посумња на болест. Саветује се посебан опрез код трудница дијабетичара, где преглед очног дна треба обавити у прва три месеца трудноће. Иначе, болест пролази кроз две фазе - непролиферативну и пролиферативну.

Фото: Депозит

Две фазе болести
Обе фазе карактерише пропуштање крви и течности из зидова крвних судова оштећених дијабетесом. У пролиферативној фази долази до стварања, односно пролиферације нових крвних судова који су лоши и пропуштају крв и крвне елементе. Ово може довести до опсежног крварења у очној дупљи, прећеног губитком вида, што представља терминалну фазу дијабетичке ретинопатије и неретко узрок слепила. Иначе, слепило је 25 пута чешће код дијабетичара него код опште популације.

Како се лечи дијабетичка ретинопатија?

 

- Зависно од врсте и степена промена на очном дну, терапија дијабетичке ретинопатије обухвата ласерфотокоагулацију, примену лекова у виду инјекција у очну дупљу и оперативно лечење најтежих компликација болести. Данас је интравитреална терапија револуционарна и избор у лечењу пацијената са дијабетичким едемом жуте мрље свуда у свету и код нас.

 

Лечи се инјекцијама...

Прочитајте још: Откривен ген дуговечности: Људи би могли да живе пола миленијума!

Ласерфотокоагулација је метода избора у терапији пролиферативне дијабетичке ретинопатије. Уколико постоје опсежне и узнапредовале промене на очном дну, или је присутно крварење у очној дупљи које се не ресорбује, хируршка терапија може бити једино решење. Највећи број компликација дијабетеса на оку може се успешно лечити ако се на време открију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas