· · Коментари: 0

Симптоми који могу указивати да вам недостаје ГВОЖЂЕ: Проблем који погађа милијарду људи широм света

Недостатак гвожђа у крви може се манифестовати на више начина

1676888053_shutterstock_1778295197.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Према статистичким подацима, недостатак гвожђа у телу проблем је који се среће код чак 30-40% становништва нашег континента. Може бити узроковано разним факторима, од навика у исхрани, па све до хроничних болести.

Гвожђе је јако важан минерал који људском телу треба из много разлога.

- Гвожђе је пресудно, јер је кључна компонента црвених крвних зрнаца и, ако у телу има мало гвожђа, смањиће се капацитет преноса кисеоника - каже нутрициониста Јулијана Хевер.

Анемија је уобичајена код жена, поготово у годинама кад су трудне и када доје. Заправо, људима широм света најчешће он недостаје, а то погађа око милијарду људи. Жене између 19 и 50 година треба да уносе 18 мг гвожђа сваки дан, а трудницама је потребно дупло више.

Уколико имате низак ниво гвожђа у крви потребно је да повећате унос намирница попут црвеног меса, пасуља, орашастих плодова, сувог воћа, цвекле, коприве, купине.

Симптоми који могу указивати на нижи ниво гвожђа у крви: хроничан умор, стално вам је хладно, бледа кожа. главобоља, кратак дах, лупање срца, сува коса и кожа, крхки нокти, немирне ноге.

Постоје три главна разлога за низак ниво гвожђа у крви: губитак крви, недовољан унос хране богате овим минералом и проблеми са апсорпцијом гвожђа.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.