Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице богате ГВОЖЂЕМ: Уврстите их чешће у своје јеловнике ако имате проблема са анемијом

Гвожђе је један од најзначајнијих минерала у организму

1695387647_shutterstock_1327128554.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Гвожђе је минерал који обавља неколико есенцијалних функција у организму, а његова главна улога је да преноси кисеоник по целом телу као део црвених крвних зрнаца. Овај нутријент је неопходан за свеобухватно здравље и уноси се путем хране (или суплемената).  Занимљиво је да количина гвожђа које ваше тело апсорбује делом зависи и од тога колико сте ускладиштили гвожда у организму.

Око 70 одсто гвожђа у телу се налази у црвеним крвним зрнцима. Ваше тело користи овај минерал за производњу хемоглобина, протеина у црвеним крвним зрнцима који преноси кисеоник из плућа у све делове тела, као и миоглобина, протеина који снабдева мишиће кисеоником. Када је унос гвожђа хронично низак смањује се и ниво хемоглобина, а недовољно гвожђа може довести до анемије. Зато је потребно да у исхрану уврстимо што више здравих намирница богатих гвожђем.

Ово су 7 здравих намирница са високим нивоом гвожђа које можете већ данас уврстити у ваш свакодневни оброк.

ГОВЕЂЕ МЕСО И РИБА

Уколико једете месо, говедина је добар извор гвожђа. Око 170г говедине са роштиља садржи око 3,2мг гвожђа. Погодност употребе говедине као извора гвожђа је то што се у производима животињског порекла гвожђе налази у феро облику, у ком се најбоље апсорбује. Риба је богата протеинима, а мање масне врсте могу да буду добар извор гвожђа. Посебно се препоручује туна, сардина и скуша

ТОФУ И МАХУНАРКЕ

Уколико не једете намирнице животињског порекла, тофу може да помогне да се обезбеди оптималан унос гвожђа. Поред тофуа, биљни извори гвожђа могу да буду махунарке (грашак, пасуљ, сочиво).

КОШТУЊАВО ВОЋЕ

Коштуњаво и сушено воће добар је извор витамина, “добрих” масти, а могу да послуже И као извор гвожђа. Посебно се препоручују брусница, боровница, шљиве, урме. Свеже воће такође може да садржи гвожђе. Лубеница је обично асоцијација на летње освежење, али она је много више од тога. Један комад лубенице може да садржи 0.7мг гвожђа. 5 смокви садржи око 1мг гвожђа, а једна јабука око 0,5мг гвожђа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas