Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Позната докторка објашњава: Шта ефикасно може помоћи код анемије у трудноћи?

Постоји доста различитих облика анемије, свака са својим узроком. Она се може појавити као тренутно или дугорочно стање као и благо или тешко стање пацијента, а симптоми се крећу од лакших до тешких облика.

1685017818_Taita-Stojilkovic.jpg
Фото: Др Таита Стојилковић
Oglas

Малаксалост, вртоглавица, убрзан рад срца, депресија, поремећај когнитивних функција, сувоћа коже, опадање косе су само неки од симптома којима се манифестује анемија.

О анемији разговарамо са специјалистом гинекологије др Таитом Стојилковић, која има богато искуство  у раду у болницама, како у Србији, тако и у иностранству (Велика Британија).

Недостатак гвожђа погађа више од две милијарде људи у свету. Иако је учесталост најчешћа у мање развијеним земљама, представља значајан проблем и у развијеним земљама. Анемија је стање у којем телу недостаје довољна количина хемоглобина или црвених крвих зрнаца, који имају функцију да обезбеде оптималан ниво кисеоника ткивима.

Анемија пре и током трудноће

Светска здравствена организација (2008 г.) даје податак да је у земљама на Балкану анемија  присутна код сваке 3. жене у трудноћи и сваке 4. жене у репродуктивном периоду. Недостатак гвожђа током трудноће повећава  вероватноћу превременог  порођаја, мале телесне масе на рођењу, смртност породиља и  новорођенчади и развој анемије у узрасту до четвртог месеца живота.

Поремећаји психомоторног развоја детета  који настају због недостатка гвожђа су снижен коефицијент интелигенције код детета за 8-10 јединица. Пре друге године живота последице нелечене сидеропенијске анемије на развој централног нервног система су неповрат.

Фото: Промо

Кад се код жене у трудноц́и јави недостатак гвожђа, није могуц́е обезбедити потпуну количину гвожђа  променама у исхрани, већ је потребна и орална суплементација. Орално гвожђе је ефикасан, јефтин и сигуран начин додатка  гвожђа. Двовалентне соли гвожђа су препарат избора, док се тровалентни облици много слабије апсорбују.

Жене треба саветовати како да правилно узимају оралне суплементе гвожђа. Било би пожељно да буде на празан стомак, 1 сат пре оброка, са извором витамина Ц (аскорбинска киселина) као што је сок од поморанџе да би се максимизирала апсорпција. Друге лекове не треба узимати истовремено.

У складу са НИЦЕ смерницама за рутинску пренаталну негу, све жене би требало да имају крвну слику при сваком заказаном термину и у 28. недељи (НИЦЕ, 2008). Ово омогуц́ава надокнаду гвожђа у раној трудноц́и. Такође, неопходно је имати, и за брз преглед резултата крви одговарајуц́е прац́ење, како би се избегла кашњења у лечењу.

Пацијенткињама би требало увести суплементацију гвожђем када су вредности хемоглобина мање од 110г/л до 12. недеље или ниже од 105г/л после 12. недеље трудноће.

Фото: Промо

Суплементи гвожђа могу изазвати иритацију желуца и могу се развити нежељени ефекти, укључујуц́и мучнину, повраћање и нелагодност. Затвор, дијареја и метални укус у устима су такође могући нежељени ефекти суплемената гвожђа. У апотекама се може пронаћи неколико производа гвожђа новије генерације, међу којима је и Бивитс® Ацтива Гвожђе Боостер. Коришћењем овог препарата, постоји могућност да се нежељени ефекти у виду стомачних тегоба могу јавити 6x ређе од других препарата гвожђа.

Ако се услед примене производа не јављају гастроинтестиналне тегобе или то чини у изузетно малом проценту и ако гинеколог процени на основу крвне слике успех терапије, трудница неће одустајати од суплементације таквим препаратом. Зато је од велике важности да се трудницама препоручи адекватна суплементација.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas