· · Коментари: 0
цитрус

Сви заборављамо ЛИМЕТУ: Доносимо РАЗЛОГЕ због којих треба да се нађе У НАШОЈ КУХИЊИ

Углавном купујемо лимун, а лимете се ретко кад и сетимо. Поред лимуна она је заборављена, али доносимо вам разлоге због којих ово јужно воће треба да уврстите у своју исхрану.

1596528777_Depositphotos_73915613_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Лимета припада цитрусима и потиче из југоисточне Азије. Ово воће зелене боје и нешто мање од лимуна. У шали се често каже да је она лимунова млађа и слађа сестра.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЦРНУ ЛИМУНАДУ? Откривамо шта она чини за наш ОРГАНИЗАМ

Фото: Пиxабаy

1. Лиметина кора утиће на успоравање старења коже

Корица ове зелене воћке садржи састојак који кочи производњу меланина. Овај пигмент који даје боју кожи се може, с годинама и излагањем УВ зракацима смањити и оставити тамне трагове на кожи.

Прочитајте још: Да ли знате када је ПРАВО време за ПРВУ ЈУТАРЊУ КАФУ?

2. Лимета има антиканцерогена својства

Лековити спојеви у лимети спречавају рак дебелог црева, желуца и крви. Иако тачан механизам није познат, научници су примијетили да антиоксиданси из лимете уништавају станице карцинома. Лимунада од лимете се задржава дуже у крвотоку јер садржи више слободних радикала од зеленог чаја или тамне чоколаде.

3. Лиметин сок може спречити настанак бубрежних каменаца

Фото: Пиxабаy

Сок припремљен од ове воћке садржи више лимунске киселине од наранџе или грејпа. Лимунска киселина је природни састојак који спречава стварање бубрежних каменаца састављених од кристализираног калцијума. Најбоље је да исцедите свеж сок и помешате га са водом.

Прочитајте још: Спречава камен у бубрегу: Ова намирница је извор здравља и енергије

4 Лиметом снижава холестерол

Истраживања су показала да флавоноид хесперидин откривени у лимети може снизити холестерол и триглицериде.

Како да правилно исцедите лимету

Лимун се сече на пола и на тај начин цедимо и добијамо сок, али код лимете је другачије. Лимету је потребно исећи на мање делове, најбоље је да је поделимо на четвртине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.