· · Коментари: 0

Зашто кафа изазива узнемиреност? Разлози који вас спречавају да уживате у омиљеном напитку

Кафа представља омиљени напитак многима, али код појединих људи уме да након конзумације изазове и у узнемиреност

1647944314_kafa.jpg
Фото: Пиxабаy

Уколико сте једна од ових особа, ово могу бити разлози због којих вам не прија испијање кафа.

Прочитајте још: ЧУДОТВОРНИ ЂУМБИР: Искористите лековита својства ове МОЋНЕ намирнице

 

Разлози због којих кафа изазива узнемиреност

Како ваше тело реагује на кофеин зависи од бројних фактора, као што су колико пијете, колико сте осетљиви, доба дана када пијете кафу и да ли узимате било какве лекове.

- Кофеин је природни стимуланс и један од његових главних ефеката је да блокира аденозинске рецепторе, изазивајући повећање допамина, норадреналина и глутамата - каже нутриционисткиња Ламорна Холингсворт за Мирор.

- У кардиоваскуларном систему, ово повећава крвни притисак и број откуцаја срца код особе. У централном нервном систему, ниже дозе кофеина могу побољшати моторичку активност и будност, али конзумирање већих доза може да изазову симптоме анкциозности - додала је и наставила:

- Кафа почиње да утиче на ваше тело скоро тренутно, а ти ефекти достижу врхунац за сат времена. Кофеин има елиминације од око пет сати, што значи да је ово време потребно вашем телу да елиминише половину лека - наставља Холингсворт.

-За неке од нас идеја о кафи после вечере је сигуран начин за немирни ноћни сан. Али за друге, дупли еспресо је савршен начин да заврше вечерњи оброк 

- Због тога често осећамо да од кофеина "дрхтимо", одмах након првог гутљаја, и свесни смо да се овако осећамо неколико сати након што смо га попили.

Постоји низ сличности између симптома анксиозности и симптома превише кофеина. 

Убрзан рад срца и осећај немира

Остали симптоми превелике количине кофеина укључују мучнину, вртоглавицу и несаницу. Као што Холингсворт примећује, оно што чини превише кофеина за једну особу неће бити исто за неког другог.

Како управљати анксиозношћу изазваном кафом

Једите уравнотежене оброке
Ограничите конзумацију кофеина и алкохола
Вежбајте често - чак и кратка шетња може бити од помоћи
Дубоко удахните, удахните и издахните полако
Сазнајте како ваша конзумација кафе утиче на ваше тело тако што ћете водити дневник о томе колико, када и симптоме које доживљавате
Размотрите квалитет и квантитет сна
Разговарајте са пријатељима, породицом или медицинским радником
Потпуно пређите на опције без кофеина или избегавајте кофеин после ручка

Да ли је могуће пити кафу без осећаја анксиозности?

Прочитајте још: Мучи вас анксиозност: Четири савета који вам могу помоћи да изађете на крај са њом

Ако испијање кафе изазива осећај анксиозности, вероватно је добра идеја да потпуно престанете да је пијете или барем да је смањите. Замена за кофеин бити биљни чај уколико желите да утолите жеђ за топлим напитком.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.