· · Коментари: 0

Зашто смо ЉУТИ И РАЗДРАЖЉИВИ КАДА СМО ГЛАДНИ: Шест разлога утиче на овај феномен

Вероватно сте приметили да људи постају доста раздражљиви када осећају глад

1655385375_kenny-eliason-ByBHR5SYAtY-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

У тренуцима када кренемо да осећамо глад, постајемо бесни и љути.

Због чега је то тако?

1. Тело чека награду

Када једемо, активира се центар у мозгу који је задужен за награде, ослобађајући супстанце познате као опиоиди, а након тога и допамин, један од тзв. "хормона среће". Занимљиво је да се овај хормон ослобађа и приликом вођења љубави или када смо заљубљени. Када смо гладни, наш мозак "очекује награду", али је никако не добија и онда постајемо раздражљиви.

Прочитајте још: Јутарња навика због које се највише гоје жене: Скоро сви праве грешку опасну по здравље

2. Желудац шаље сигнал мозгу

У тренуцима када кренемо да осећамо глад, ослобађа се хормон грелин (хормон глади), који се активира у уобичајено време у које једемо и програмиран је да мозгу пошаље сигнал да му је потребна енергије из хране. Мозак прима сигнал, а уколико не узмемо храну, заправо исцрпљујемо тело и "лажемо" мозак.

3. Ниво допамина се смањује

Центар за награђивање у мозгу контролише хормон грелин који генерално има јак утицај на овај центар. Ако свом телу не обезбедимо потребан оброк, грелин ће утицати на смањење нивоа допамина.

4. Мањак допамина утиче на смањену могућност контроле емоција

Допамин је неуротрансмитер који игра значајну улогу код менталних функција и концентрације. И мале промене у нивоу допамина у телу, могу проузроковати велике промене у расположењу, а самим тим имаћете много  мање контроле над емоцијама које осећате.

5. Исти ген контролише љутњу и глад

Када грелин стигне до мозга, ослобађа се други хормон - неуропептид Y, који стимулише апетит. Занимљиво је да управо тај хормон контролише и емоције попут беса и агресије.

Прочитајте још: Зашто сунце може да нас учини УМОРНИМ? Обратите посебну пажњу на ове симптоме

6. Расте ниво хормона стреса

Ако ниво шећера у крви опадне више него уобичајено, мозак то схвата као опасну ситуацију и даће команду неким органима који имају задатак да произведу хормон који ће подићи ниво глукозе. Тај процес изазива повећану производњу хормона који претварају гликоген у глукозу. Уједно, ослобађа се и хормон глади.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.