· · Komentari: 0
sunce

Zašto sunce može da nas učini UMORNIM? Obratite posebnu pažnju na ove simptome

Sedenja na suncu može da bude prijatno, ali ako postane prevruće, vaše telo može da ima čudnu reakciju na povećanje temperature, a zbog toga možete da se osećate jako umorno

1655101987_young-woman-3420940_1280.jpg
Foto: Pixabay

Dok se pripremate za letnje vrućine, evo kako da bolje razumete zašto više temperature mogu da dovedu do toga da se osećate tako iscrpljeno.

Pročitajte još: Idealan napitak za početak dana: Dodajte vodi DVE NAMIRNICE i povećajte hranljive vrednosti

Vaše telo koristi mnogo energije da se ohladi na vrućini

Telo reaguje na određene temperature na različite načine. Toplota izaziva mnoge lančane reakcije za hlađenje vašeg tela, uključujući vazodilataciju i znojenje. Vazodilatacija je kada se krvni sudovi prošire tako da vaša krv može da približi toplotu koži kako bi se održala termalna regulacija vašeg tela uz znojenje.

Dodavanje znojenja može da dovede do dehidracije jer vaše telo izbacuje vlagu u kožu da bi snizilo osnovnu temperaturu. Nije iznenađujuće da oba ova procesa oduzimaju mnogo energije i mogu da vas ostave prilično umornim.

Pročitajte još: Šest najboljih eteričnih ulja za OTICANJE i UPALU: Evo kako možete sami da napravite oblogu (RECEPT)

Na ekstremnoj vrućini, važno je da primetite kada počnete da se osećate letargično. Ekstremni umor može da bude simptom toplotne iscrpljenosti, koja, ako se ne leči, može da se pretvori u toplotni udar. Povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina i konfuzija su znaci toplotne iscrpljenosti koja prelazi u toplotni udar, piše The List.

Ako planirate da budete na suncu tokom vrelog dana, vodite računa da ostanete hidrirani i izbegavajte diuretike poput alkohola i kafe. Nosite kremu za sunčanje i držite se u senci što je više moguće.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.