Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Стижу ВРУЋИНЕ, људи ПАДАЈУ КО ПОКОШЕНИ: Због чега долази до наглог ПАДА КРВНОГ ПРИТИСКА

Ово стање праћено је и вртоглавицом, мучнином, лупањам срца, може да се јави и потиљачна главобоља, презнојавање, осећај тоњења и страха

1622184536_kafici.jpg
Oglas

Велики проценат влаге у ваздуху услед обилних падавина ових дана, али и загушљиве просторије, гужва и стресна ситуација могу да доведу до наглог срозавања крвног притиска чак и код потпуно здравих особа.

Прочитајте још: Свраб и црвенило очију због алергије на полен: 3 савета би могла да помогну

Од колапса су нарочито угрожени срчани болесници, односно хипертоничари, али и сви други хронично оболели, па лекари саветују да се притисак мери чешће него уобичајено како би се избегла вртоглавица, мучнина, лупање срца, општа слабост. Докторка Радмила Шехић, из Завода за хитну медицинску помоћ у Београду, каже да се под ниским притиском подразумева онај чије су вредности за горњи 90 ммХг, а доњи 60 ммХг:

КАКО СПРЕЧИТИ?
Колапс  је најчешћи вид хипотензије. Да бисте га спречили најбитнија је правила исхрана, довољан унос течности, редован сан, без пушења и алкохола.
Веома важно је и одевање у складу са временом, даклене претопљавати се.

- Ово стање праћено је разноликом симптоматологијом, па осим вртоглавице, омаглице, мучнине, лупања срца и опште слабости може да сејави и потиљачна главобоља, презнојавање, осећај тоњења и страха. Готово да нема особе која током живота
није имала пад крвног притиска испод допустивих вредности - каже др Шехић.

Наша саговорница наводи да није сваки снижен притисак исти, већ постоје три врсте артеријске хипотен-
зије:

- Прва је функционална и везана је за пад крвног притиска услед ослабљеног тонуса зидова крвних судова као последица дуготрајног лежања и заузимања усправног положаја. Позната је као ортостатска хипотензија и не мора да буде везана за неко обољење. Једноставно се при наглом усправљању не обави довољан доток крви у мозак и друге виталне органе. Санира се тако што се при устајању, постепено особа усправља, са паузом и фазом седења.

Друга врста хипотензије је секун дарна.

- У овом случају снижен крвни притисак последица је утицаја хроничног обољења на виталност крвних судова, а тиме и доток кисеоника у ткива и виталне органе - каже др Шехић. 

Прочитајте још: Шта треба да знамо о ЛАВАНДИ? Одлична је у борби са стресом, а овако делује на боре и акне

- Дешава се код срчаних и пулмолошких болесника најчешће, али и код оних који пате од метаболичких обољења, хематолошких болесника и многих других стања. Није редак случај да се ова врста хипотензије констатује код неадекватне употребе лекова против високог притиска, употребе седатива, или било ког лека са дејством на крвне судове.

Посебна категорија су колапс и синкопа

- Колапс је тренутни пад крвног притиска који се дешава и потпуно здравим особама - каже др Шехић.

- Чести провоцирајући фактори су управо актуелне временске прилике, дакле велики проценат влаге у ваздуху, непроветрене просторије са много људи, дуготрајно стајање, губитак течности и минерала привећем физичком напору у дужем временском периоду. Код девојака у току месечног циклуса,губитак течности и хормонских стања.

Да бисте спречили да се срушите због колапса битно је да то стање препознате пре него се притисак снизи испод нормале. Симптоми су зујање у ушима, малаксалост, мучнина, знојење. Уколико се тако осећате битно је да што пре седнете или се удобно негде ослоните. Идеално би било да се спусти глава ка крилу, дише полако и без панике. У случају колапса особа је при свести, али то није случај када дође до синкопе.

Прочитајте још: Нисте ни свесни какву ГРЕШКУ правите: Због ОВЕ јутарње навике можете да останете ЋЕЛАВИ

- То је нагли губитак свести и тада су могућа повређивања - каже нам наша саговорница. - У том случају би особу требало поставити на бок, раскомотити, расхладити водом, омогућити проток ваздуха и тек када дође свести дати јој мале гутљаје течности. Свако стање синкопе требало би озбиљно да се схвати и дијагностички накнадно провери.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas