Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
обратите пажњу

ЗДРАВЉЕ ЖЕНА: Најчешћи разлози нередовног циклуса

На самом врху налази се стрес, а ево и који су се још узроци нашли на листи.

1606316311_Depositphotos_68568893_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Нагло мршављење и екстремне вежбе могу да доведу до поремећаја менструалног циклуса. Иначе, стручњаци истичу да је овакво понашање "еволуцијски начин заштите жене од трудноће у тренуцима великог напора и стреса".

Стрес изазван трауматичним догађајима као што су смрт или болест блиске особе, прекид везе, губитак посла, па чак и пресељење, могу да доведу до кашњења менструације. Стрес, заправо, утиче на хипоталамус који регулише велики број хормона у организму, па и на оне задужене за менструални циклус.

Прочитајте још: Зашто је важан ЛИКОПЕН? Можемо га наћи у овом воћу и поврћу

Контрацептивна средства такође могу бити један од разлога за изостанак менструације, било да су у виду таблета, ињекција или спирале. Гинеколози, стога, напомињу да, уколико се овако нешто догоди, не треба паничити већ посетити свог лекара.

Преурањена менопауза праћена валунзима, односно изненадним нападима врућине, ноћним знојењем и сувоћом вагине исто може да доведе до изостанка менструације. Ово стање код жена млађих од 40 година може бити врло непријатно, због чега обавезно треба да провере хормонални статус.

Прочитајте још: Шта хладан нос говори о вашем здрављу?

Болести у виду полицистичних јајника, целијакије или проблема са штитном жлездом, такође могу да кумују нередовности менструалних циклуса. А да би се установило да су за такво стање одговорне баш наведене болести, одговор обавезно треба потражити код одговарајућег специјалисте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas