Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Запањујуће промене које се дешавају током ЦИКЛУСА, а којих нисте ни СВЕСНИ: Хормони могу утицати чак и на ваш глас!

Већ је добро позната чињеница да током менструације жене и даље могу да затрудне, али има још много ствари које треба научити о телу

1655817397_jason-yoder-4g8SDwRbKnk-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Менструални циклус је сложен процес који регулише женско тело и нема сумње да драматично утиче на животе жена и њихово расположење, као и промене у телу. 

Прочитајте још: "АКНЕ СУ МИ УНИШТИЛЕ ЖИВОТ": Годинама се мучила, а онда је пронашла ПРИРОДАН "ЛЕК" и доживела невероватну промену (ФОТО)

Отркивамо вам неке чињенице које вам вероватно ваш гинеколог није рекао и које нисте знали до сада. 

1. Хипокампус се заправо повећа

Студија је показала да када нивои естрогена порасту, хипокампус расте у величини. Ове промене у мозгу заправо утичу на понашање жена. Истраживачи су закључили да ако су жене у одређеним фазама свог циклуса посебно пријемчиве за промене у свом понашању, може бити добро време за терапију за борбу против промена расположења.

2. Хормони различито утичу на ваше тело у зависности од недеље у којој сте

Хормони играју велику улогу у вашем телу. Нормално, менструални циклус изгледа овако:

  • У првој недељи, можда ћете осетити неке менструалне проблеме пре почетка менструације. Тада нивои естрогена почињу да се повећавају и почињете да се осећате боље.
  • У другој недељи осећате се најбоље, а ниво тестостерона накратко расте . Можда ћете се осећати као да желите интимније време са својим партнером.
  • У трећој недељи, ниво естрогена се драматично смањује, а прогестерон се повећава. Можда ћете осетити промене расположења и патити од малодушности.
  • У четвртој недељи смањују се естроген и прогестерон, а неке жене почињу да пате од предменструалног синдрома (ПМС).

3. Менструални грчеви могу заправо променити структуру женског мозга

Истраживачи кажу да менструални грчеви погађају између 20% и 90% адолесцената. Може трајати до 72 сата. Још једна студија је показала да су жене које су пријавиле менструални бол показале смањење запремине у регионима мозга који су укључени у  процес преноса , сензорну обраду вишег нивоа и регулацију ендокриних функција. Ако се осећате као да сте почели да радите лошије на послу, можда су менструални грчеви разлог за то.

4. Менструални грчеви могу "путовати"

Не, ово није шала. Менструални бол може путовати по телу. Понекад можете осетити грчеве на местима као што су ноге. Карлични регион је „састављен од мреже нерава“, а када се појави бол, утиче и на ноге, доњи део леђа и задњицу. Штавише, губитак есенцијалних минерала током периода (као што су гвожђе, магнезијум и калијум) исцрпљује тело, а мишићи реагују грчевима или грчевима. Лекари такође кажу: „То је као гнездо где су гранчице испреплетене. Дакле, ако нешто иритира на једној страни [као што је стомак], можете то исто лако осетити и на другој страни [као што је доњи део леђа].“

5. Ваш менструални циклус може утицати на ваш глас

Ово није добра вест за певаче, али студија је показала да током менструације можете да доживите предменструални вокални синдром, што значи губитак вокалне снаге и смањену способност певања. Суве гласне жице могу додатно отежати контролу вибрата.

6. Менструација се погоршава када је хладно

Према речима  лекара , жене се жале да им се менструација погоршава зими . Хладно време такође може утицати на дужину циклуса. У лето циклус је краћи за 0,9 дана.

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas