Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САНОВНИК

Знате ли зашто се не сећате шта сте сањали?

Да ли се сећате шта сте синоћ сањали? А претходне ноћи?

1614840736_0ba582e00510987dac088172587fd91606d767de.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Већина људи кад се пробуди успева да запамти тек делић својих снова, а и то само понекад. Француски научници сада имају одговор на питање зашто је то тако.

Иако сви ми док спавамо пролазимо кроз неколико циклуса РЕМ-фаза, односно сањамо више пута током сваке ноћи, сви се ми можемо поделити на два типа спавача: оне који више пута недељно памте да су нешто сањали и оне који нема шансе да се сете својих снова, чак ни пар пута месечно.

Особе које често имају “живе”, односно луцидне снове су ретке, а путем томографије види се да је њихов мозак током спавања врло активан, посебно центри за памћење, а исто тако они имају врло лаган сан из којег се лако буде.

“Ствар је у томе да мозак особе која се налази у дубоком сну није у стању да ускладишти нову информацију. Да бисмо запамтили шта смо сањали, неопходно је да будемо полубудни. Зато најлакше памтимо оне снове које смо сањали непосредно пре него што смо устали из кревета”, објашњава ауторка студије објављене у часопису “Неуропсyцхопхармацологy”, докторка Перин Руби.

Међутим, иако постоји разлика у томе колико памтимо своје снове, то не значи да не сањамо сви пођеднако.

“Штавише, постоје индиције да људи у дубоком сну, иако не памте садржај својих снова,сањају више од оних који имају лаган сан и у стању су да се присете својих ноћних авантура”, објашњава докторка Руби.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas