· · Коментари: 0
ДОРУЧАК

Жуманце или беланце: Шта је ЗДРАВИЈЕ, а шта може да изазове ПРОБЛЕМЕ?

Иако и жуманце и беланце имају одређене бенефите, нутриционисти сматрају да оба дела нису подједнако нутритивна, и да један део јајета има предност у односу на други.

1637740798_fried-eggs-g374852397_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина, а поред тога што су лака за припрему, постоје разноврсни начини спремања, као и креирање рецепта по укусу и жељама.

Ипак, они који воде рачуна о здравој исхрани треба да имају на уму да жуманце и беланце нису подједнако добри, и да се један део јајаета извдваја у нутритивном смислу у односу на други.

Прочитајте још: Која је разлика између СМЕЂИХ и БЕЛИХ јаја?

Шта је здравије - жуманце или беланце?

У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету - и они су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.

С друге стране, жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце

Беланце готово да нема масноћа, збпог чега се често налази на јеловнику оних који једу храну богату протеинима.

Калорије

Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности - беланце има само 17 калорија, док их у жуманцету има 55, пише "Healthline". 

Жуманце такође садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.

Закључак

Иако оба дела јајета имају посебне здравствене бенефите, треба истаћи да је у нутритивном смислу жуманце богатије од беланцета.

Ипак, жуманце треба конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.