Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У којој земљи је најбоље да се ПЕНЗИОНИШЕТЕ уколико сте гастарбајтер: Од Шведске до Италије правила се мењају

Пензијски системи се у целом свету константно мењају.

1618051018_penzija.jpg
Фото: Тањуг
Oglas

Прошле године Србија, Хрватска, Црна Гора и Пољска помериле су старосну границу, те у наредних десет година најстарији грађани ових земаља ће моћи у пензију тек са навршених 67 година. Велика Британија и Финска су у међувремену повећале границу на 68 година.

Србија

Србија је женама 1. јануара ове године померила доњу старосну границу, те оне у пензију могу са 63 године и 2 месеца живота. Потребан број година радног стажа остао је исти, минимум 15 година. Тада је најављено да ће се граница померати за, од два до шест месеци, сваке године тако да ће се 2031. жене моћи пензионисати тек са 65 година.

Што се тиче мушкараца, прошле године граница није померана. У старосну пензију могу да иду са навршених 65 година живота, и као и у случају жена са минимално 15 година радног стажа.

Хрватска

У Хрватској према последњим доступним подацима, живи око 190.000 Срба, а њих чекају следећи услови за одлазак у пензију.

Хрватска влада планира да постепено помера старосну границу и за мушкарце и за жене. Тако ће 2030. године жене уместо са 62, колика је граница сада, одлазити у пензију са 65, док је план да мушкарцима, до 2038. године, подигну доњу границу на 67 година.

Најновија информација је да Влада Јапана планира да повећа старосну границу одласка у пензију, са 65 година на 70 година.

Данска

Око 10.000 Срба тренутно живи у Данској, и све их чека ранија пензија. Док се широм света старосна граница за одлазак у пензију повећава, у Данској се ради о другачијем тренду. Дански пензиони модел који је представљен прошле године, омогућава да људи до 2022. године могу да оду у пензију пре испуњења старосне границе. До 2025. године по овом моделу, у Данској би 49.000 требало да оде у пензију.

Данска власт је тада изнела предлог да се омогући пензионисање људима који имају 42 године стажа и 61 годину старости. Ова реформа пензионог система намењена је пре свега особама које раде тешке физичке послове.

Немачка
Према подацима Централног савета Срба у Немачкој, у тој европској земљи нас има око 700.000.У Немачкој се старосна граница постепено помера и планирано је да до 2031. године буде потребно 67 година старости како би се отишло у пензију. Засад је потребно 65 година и 7 месеци да би се отишло у пензију, како за жене тако и за мушкарце.

Аустрија

Друга омиљена дестинација српске дијаспоре, где нас је око 350.000,

Жене у Аустрији иду у пензију са 62, а мушкарци са 65 година. План Аустријске владе је да се старосна граница за жене до 2024. године уједначи са старосном границом за мушкарце. У Аустрији је посебно то што од 2020. године минимална пензија, за људе са 40 и више година радног стажа, износи 1.200 евра нето.

Италија

Према последњим доступним подацима, у Италији живи између 70 и 100 хиљада Срба. У овој држави је на снази план да се ове године подигне старосна граница на 67 година за оба пола. Просечна пензија у Италији износи око 490 евра.

Шведска

Шведска такође жели да усагласи старосне границе и мушкараца и жена. Тако ће око 140. 000 наших сународника у пензију моћи да оде тек са 67 година, уместо са 63 у случају жена, или 66 у случају мушкараца.

Норвешка

У Норвешкој, где живи нешто више од 10.000 Срба, постоји план да се до 2030. изједначи старосна граница мушкараца и жена. Тренутно мушкарци у овој земљи иду у пензију са 67 година, а жене са 64.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas