· · Коментари: 0

Нега зреле коже - уживајте у својој лепоти!

Већ након двадесете године, организам почиње постепено да стари. Наравно, те промене су минималне и не виде се голим оком. Наведена појава се највише примећује на кожи, а лице, као њен најосетљивији део, највише је изложено различитим факторима средине и лоших навика.

1648460654_woman-g25acf434f_640.jpg
Фото: Пиксабеј

 

У младости не водимо посебно рачуна о нези коже, јер је она лепа, затегнута, тонизирана и хидрирана. Како године пролазе, кожа природно губи еластичност и пигментацију, а на лицу се појављују прве фине линије које се временом продубљују у боре. Осим бора, кожа лица се опушта, а та промена највише се примећује у пределу око очију, а лице постепено губи своју физиономију.

Када уз године придодате и факторе средине у којој живите и радите, велику изложеност стресу, бриге, недовољно сна, лош и неадекватан избор намирница, претерану употребу алкохола, наркотика и цигарета, процес старења се убразава.

Међутим, то не значи да треба да паничите што нисте мислили на своју кожу раније. Никада није касно пружити свом лицу негу која јој је потребна и променити лоше животне навике. У наставку текста, прочитајте на који начин треба неговати кожу лица у зрелијим годинама.

Естетска дерматологија као први корак ка правилној нези

Уколико нисте посебно обраћали пажњу на негу коже лица до своје пете деценије живота, време је да закажете преглед код дерматолога, који ће обавити детаљну анализу стања ваше коже и уочити евентуална оштећења и потенцијалне проблеме. Треба истаћи да дерматологија не обухвата само прегледе у служби лепоте, већ и здравствено стање коже и лечење од различитих обољења, па су редовна контрола и превенција најважније. Сви дерматолози се слажу да је правилно негована кожа лица најлепша, а на вама је да послушате и да се придржавате стручних савета и корака које добијете.

Фацелифт – само за оне смелије?

Фацелифт или подмлађивање лица представља хируршки поступак који обухвата затезање лица и врата. Ова процедура је и најефикаснија када је „брисање“ трагова старости у питању на лицу и врату. Спада у домен естетске хирургије и враћа и затеже кожу до идалне чврстине.

Фацелифтинг се користи на деловима лица где су боре и опуштеност коже највидљивије – на челу, између обрва, око усана, образима, бради, као и вратном делу.

Ипак, уколико бирате неинвазивне варијанте неге коже лица, дерматолози указују на стварању одређене рутине коју ћете спроводити:

- Коришћење витамина Ц

Витамин Ц представља најважнији антиоксидант, који спречава појаву тамних мрља и кожи лица враћа еластичност јер поспешује производњу колагена. Најчешће се користе у облику серума и то ујутру, пре наношења креме за хидратацију. Витамин Ц могу да користе и особе у младости, а потом са овом навиком да наставе и у каснијим годинама.

- Редовно чистите лице

О овом кораку не треба посебно причати, јер сви знају да је редовно чишћење лица најважнији корак. Редовно скидајте шминку и користите пилинг коже два пута недељно. На тај начин скидате мртве ћелије са коже, а враћате лицу неопходни тонус.

- Користите хидратантне креме и производе са заштитним фактором

Изложеност сунцу може имати велике последице по здравље коже и изгледати старије него што јесте. Зато је веома важно да кожу редовно хидрирате и то са производима које садрже СПФ заштитни фактор, уз одговарајућу комбинацију хијалуронске киселине и липида.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.