Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ближи се почетак школе: Шта би сваки родитељ требало да уради пре 1. септембра како би детету олакшало полазак у школу

Почетак нове школске године може да буде стресан, како за дете, тако и за родитеље

1692792884_shutterstock_2022182453.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сећамо се још из детињства да је 1. септембар на неки начин празник за породицу, посебно за маме и тате првачића. Међутим, не радују се сва деца поласку у школу - неки су узбуђени, неки не желе да се заврши распуст, а неки имају страх шта их очекује.

Многа деца се суочавају са стресом пре поласка у школу, а како бисте им олакшали , важно је да их постепено припремате за нови период живота - ево шта маме и тате треба да ураде 7 дана пре 1. септембра:

1. Припремите материјал

Куповина школског прибора увелико траје, а последњи дани за припрему су сјајни. Сјајно је да школарца поведете са собом у шопинг и а изабере неке омиљене јунаке на прибору - то ће му сигурно улепшати полазак у нови разред.

2. Родитељи не треба да покажу да су под стресом

У неким породицама од почетка јуна почињу да причају о предстојећој школској години - посебно се овим греше баке и деке. Ипак, то не помаже посебно, само доводи до неизбежне иритације, посебно ако је ваше дете старије од 10 година. Разговарајте са рођацима, замолите их да обрате пажњу на форсирање детета са питањем о школи и "преношења искуства", посебно ако су негативна. Такође, родитељи не треба да покажу да су под стресом, дете то осећа и почеће и само да буде напето.

3. Рутина

Ако ваше дете иде у први разред, сазнајте у које време почиње настава, колико ће му времена требати да стигне до школе и постепено почните да успостављате рутину. Главна ствар је да не иде у кревет прекасно, а боље је за целу породицу у исто време.

Ако сте се управо вратили са одмора или дете долази из кампа 31. августа - нема везе, вратите режим у септембру. Купите смешан будилник, смислите јутарњу традицију, разговарајте о важности сна за здравље. Само немојте бити превише досадни, иначе ће се старија деца играти на телефону испод покривача пола ноћи.

4. Забавите се

Последње дане распуста када се припремате за школу забавите се, направите колач, у куповини прибора поједите сладолед, погледајте зајендо увече филм - покажите детету да је све у реду и објасните да га очекује нешто лепо.

5. Подесите детету у кући место за учење

Чак и ако живите у малом стану, дете треба да има свој кутак где ће радити домаћи или само проводити време док учи или се игра. Посаветујте се са дететом: како најбоље поставити рачунар, да ли су вам потребне полице за књиге на којима ће се чувати школски материјал. Размотрите различите системе за складиштење и организаторе, купите удобну столицу, а ујутро 1. септембра напишите детету на његовом столу позитивну поруку за срећан полазак у школу.

6. Узмите одмор или барем слободан дан

Без обзира како се деца осећају поводом 1. септембра, биће тешко помоћи им да преживе овај дан док сте на послу. Покушајте да се договорите са шефом да узмете слободан дан. Након што устанете, загрлите дете, поклоните му мали поклон у част почетка школске године - нека то буде нешто једноставно, попут привезка за кључеве или "срећне" оловке. Ујутру припремите свечану кајгану у посебном калупу или направите укусан доручак којем ће присуствовати цела породица.

7. Будите љубазни и срећни

Покажите примером како можете бити пријатељски расположени чак и према странцима. Покажите интересовање, упознајте новог наставника, махните детету док слуша говор директора. Покажите да сте ту и да му дајете подршку, али немојте претеривати, нека се повеже са другарима, нека осети да је то његов простор.

8. Направите породични ритуал

Деца веома воле ритуале. Позовите своје дете да напише писмо за читање последњег дана школске године, па му дајте сва писма на крају школовања.

Осмислите посебан поздрав са којим ће се дете поздрављати са вама пре него што крене у школу. Изаберите филм који ћете гледати сваке године 1. септембра. Направите таблу за визуелизацију или листу жеља са шареним исечцима из часописа.

9. Помозите емоцијама да изађу напоље

Преживети одлазак у школу и одељење је пола битке. Важно је помоћи детету да се носи са налетом емоција, које ће га сигурно сустићи поподне. Ако време дозвољава, идите у парк или направите пикник у шуми, играјте се лоптом или бадминтоном, вичите и трчите.

Ако не желите да проводите време напољу, идите у биоскоп или гледајте филм код куће уз чинију кокица. Питајте дете унапред да ли жели да позове госте тог дана или ћете касније прославити почетак школске године – нико не забрањује продужење весеља, зар не?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas