Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО КОШТА ДА СПЕМИТЕ ЂАКА ЗА ШКОЛУ У 2023: Од књига и свезака до одеће - ево коју суму родитељи треба да издвоје

Ево коју суму родитељи треба да издвоје у септембру

1691844083_shutterstock_1592115637.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

За куповину уџбеника, ранчева, свезака, оловака, гумица, прибора за ликовно васпитање и осталих ђачких потрепштина треба издвојити и до пола просечне плате која износи 86.000 динара. А ако знамо да породице у Србију у просеку имају двоје деце, трошак се удвостручује, па почетком септембра само "на школу" мора да се издвоји једна цела просечна плата из кућног буџета.

Такође, треба имати на уму да трошак зависи и од тога у који разред дете иде, што је млађе трошкови су мањи, а како разреди више одмичу расте и цена школовања, пишу Новости.

Родитељи ђака осмог разреда књиге морају да плате око 18.000 динара, па чак и кад узму најјефтинији прибор, трошак стиже до 26.000 динара. Истовремено, они који реше да свом наследнику купе боље, па самим тим и скупље школске ствари, рачунајући и трошак за уџбенике, треба да издвоје 48.000 динара. Они чија деца тек крећу у школу, проћи ће и три пута јефтније, јер за уџбенике, ако не живе на општинама које обезбеђују бесплатно књиге, треба издвојити између 7.500 и 8.000 динара, а и број свезака које потроше је знатно мањи.

Иначе, комплет књига за пети и шести разред кошта око 15.000 динара, а за седми и осми између 17.000 и 18.000 динара, пошто ђаци добијају два нова предмета физику и хемију, што повећава цену.

Родитељи обично уџбенике купују на неколико месечних рата, које отплаћују током године, међутим, целокупна школска опрема се купује непосредно пред полазак у школу. Да напоменемо и да је градска власт у Београду обећала да ће ђаци свих основних школа ове године добити бесплатне уџбенике. Неке општине и градови у унутрашњости дају бесплатне школске књиге, али углавном ђацима нижих разреда.

Осим уџбеника, потребно је купити и свеске различитих формата које, зависно од величине, квалитета, илустрације, броја листова и тога да ли су укоричене, коштају од 80 до 500 динара. Тако се мале свеске крећу од 80 до 120, а велике од 130 до 500 динара.

Опрема за физичко

И за физичко васпитање је потребна опрема, у коју спадају обавезне посебне патике, тренерка, хеланке или шортс, мајица кратких рукава, као и врећа за опрему. Деца која боље брину о својим стварима могу да корсите и опрему од прошле године. Међутим, ко хоће да се понови треба да издвоји за врећицу од 300 до 1.000 динара, обичне беле мајице могу да се нађу за 700 динара, хеланке за девојчице и шортсеви за дечаке коштају око 1.000, док су "обичне" патике око 4.000 динара.

Ђаци седмог и осмог разреда имају 15 предмета, плус веронаука или грађанско, па им је потребно најмање 14 нових свезака, а нису им потребне само за ликовно и физичко. Ако се родитељи одлуче за штедњу и купе најјефтиније мале свеске, оне их коштају 1.120 динара, а ако реше да купе боље, па самим тим и скупље велике свеске, то ће их коштати око 7.000 динара. Ипак, родитељи нам кажу да комбинују мале и велике свеске и да их оне изађу око 5.000.

Када је реч о ранчевима, најјефтинији су око 4.000 динара, а има их и за 10.000, мада родитељи купују углавном оне од 6.000.

Пернице су од 1.200 до 3.000 динара, прибор за ликовно "изађе" од 1.500 до 2.000 динара и подразумева блок, кесу, темпере, водене бојице, четкице, посуду за воду, палету, пластелин...

За прибор за геометрију потребно је од 450 до 800 динара, а још треба купити и вежбанку за писмене, нотне свеске и неке друге "ситнице"...

Тако рачуница показује да најмањи трошак за опремање ђака књигама и прибором износи око 26.000 динара, највећи је 48.000.

- Обично купујемо боље свеске и прибор јер се на дуже стазе исплати пошто је квалитетнији и дуже траје - каже мајка једног шестака за Новости.

- Ипак, то је потрошни материјал, па је током године потребно купити још много свески, оловака, гумица...

Родитељи једног првака истичу да им је учитељица дала списак обавезног прибора који дете мора да има код себе.

- Уз прибор, детету морам купити нове патике, ранац, а све то ће ме коштати као једна минимална плата - кажу ови родитељи.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas