Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Како да знате да је дете зависно од ЕКРАНА: Понашања која треба да активирају аларм

Данас се многи родитељи брину да ли дете проводи превише времена пред екранима.

1641389020_baby-girl-g90d2b0b10_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Многи стручњаци кажу да се озбиљно може развити зависност од деце, уколико претерано користе технологију. Сви знамо да она, уколико се претерано користи, може утицати на развој детета.

Како да препознате да је дете зависно од екрана?

Више га не интересују друге активности

Када приметите да дете радије бира да гледа у телефон него да се игра са другарима, време је за узбуну.

Користи екране да би се орасположило

Ако дете мора да узме телефон или неки други екран да би се осећало боље, да би се утешило када је тужно, то значи да се развија зависност.

Прочитајте још: "Воли да води обичан живот": Правила Кејт Мидлтон која примењује када су у питању деца

Крије колико користи телефон

Да ли сте некад приметили да се дете крије да користи телефон, нарочито када мислите да спава? Или пак онда када треба да ради домаћи задатак? Ово може указати на нездраву употребу екрана.

Због екрана нарушава односе са људима

Када је окупљање у питању, дружење са породицом или другарима, дете не оставља телефон, не укључује се у стварни живот, већ радије бира екране.

Повлачи се у себе

Деца која превише користе телефон, таблет, рачунар имају тенденцију да се потпуно повуку у себе.

Прочитајте још: КОЈЕ СУ ВАШЕ НОВОГОДИШЊЕ ЖЕЉЕ? Ово су необични захтеви деце која су писала ДЕДА МРАЗУ

Шта да радите ако дете превише користи екране?

Родитељи могу помоћи и спречити развој зависности. Главни корак јесте да ограничите време које дете проводи пред екраном. Без обзира на године, поставите неку границу и одредите колико сме времена да проводи пред екранима. Некада технологија може бити корисна и не треба да јој придајемо само лоше особине. Зато направите план када се у породици користе екрани, а када не у току дана.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas