Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТРАХОВИ

Како помоћи детету да ПРЕВАЗИЂЕ СТРАХ од одвајања од родитеља? Примените савете

Како ћете савладати страх детета да ће бити остављено и избећи драму при изласку из куће или одласку на посао.

1609677177_Depositphotos_107539196_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

"Мама, не остављај ме!", већини родитеља позната је ова молећива реченица која исказује дечији страх да ће бити заувек остављено и да више никада неће доћи по њега.

То је страх који се јавља због осећања беспомоћности и зависности од одраслих, с једне стране, и због неразвијене оријентације у времену, с друге. Овај страх најјачи је код млађе деце.

Прочитајте још: Проговоре касније, али се до тада слатко ИСПРИЧАЈУ

За његово превладавање могу вам помоћи одређене препоруке:

1. Не остављајте дете потпуно само ни на минут, јер њему и тај један минут изгледа као вечност, јер мало дете зна само за садашњост. Прошлост и будућност још су непостојеће у дечијој главици.

2. Никада се немојте искрадати из куће у жељи да дете не примети ваш одлазак. На тај начин оно ће, пошто сте га једном изневерили, увек страховати да ћете побећи од њега и неће имати поверења у вас, чак и када му кажете да нећете никуда ићи.


Фото: Депозит

3. Јако је важно да сваки пут детету кажете где идете, ко ће на њега пазити, зашто не може и оно да иде и када ћете се вратити. На тај начин ослобађате га страха да ће бити остављено и да ће вас заувек изгубити.

Прочитајте још: Носи га, воли га, не пушта га... Да ли је нормално да дете свуда вуче омиљену ИГРАЧКУ?

4. Осим тога, градите поверење детета према вама као родитељу, јер ћете га научити да оно што кажете то и урадите.

5. Када дете остављате, настојте да ваше прво одсуство буде веома кратко, на пример пет минута, следеће нека буде десет, па петнаест, потом нешто дуже.

На тај начин дете стиче поверење у вас да ћете се вратити као што сте и обећали. Уколико ваша прва одвојеност од њега буде веома дуга, то ће за дете бити прави шок.

Када на дуже време остављате дете, немојте да правите драму од растанка. Загрлите га и пољубите и то је све. Што дуже будете стајали с дететом, отежаћете му муке.

Прочитајте још: Предрасуде и обмане: Јединци су друштвенији и имају још једну НЕВЕРОВАТНУ особину

Свако дете је на растанку с родитељима, без обзира на то да ли плаче или не, узнемирено, јер напушта сигурност и улази у ситуацију која му није позната. Што дуже траје растанак, све више расте узнемиреност.

Фото: Депозит

6. Чак и када се доследно држите наведених препорука, може се десити да дете и даље испољава интензиван страх при вашем одласку. Разлог таквом понашању може бити однос између детета и особе којој сте га поверили.

Чак и кад је у питању ваша рођена мајка која јако воли свог унука и брине о њему, не мора да значи да управо она не подстиче страх у детету.

Прочитајте још: Сада је тренутак за ВЕЛИКЕ одлуке: Поставите себи 5, а њему само једно ПИТАЊЕ

Многи одрасли, када не знају како да изађу на крај са непослушном децом, прибегавају застрашивању попут: "Ако будеш тако безобразан, мама се никад неће вратити", "Наставиш ли то да радиш, оставићу те саму у кући и неће бити никог ко ће те чувати".

Међутим, највећи је проблем сазнати за овакве реакције одраслих пошто се они најчешће труде да сакрију слабост властитог ауторитета у односу на дете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas