Oglas
· · Komentari: 0
VASPITANJE

Predrasude i obmane: Jedinci su društveniji i imaju još jednu NEVEROVATNU osobinu

Američki psiholog NJumen smatra da razmaženih mališana ima i u porodicama sa više dece.

1608973098_Depositphotos_249876344_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Mit o tome da su jedinci razmaženi srušila je američka psihološkinja Suzan NJumen, koja tvrdi da karakter i ponašanje dece nemaju mnogo veze sa tim da li su rasla uz braću, sestre ili sami.

- Mnogobrojna istraživanja poslednjih 30 godina opovrgla su mitove o jedincima i dokazala da se oni ne razlikuju u ponašanju od vršnjaka i da ono u velikoj meri zavisi od vaspitanja - naglašava NJumenova. 

Takođe, dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od drugih mališana, ali ni to nije tačna pretpostavka jer imaju interakciju s drugom decom u parku, vrtiću i školi.

Pročitajte još: Biološki sat ne otkucava samo ženama, i MUŠKARCI ga imaju!

Društveniji su
Činjenice govore da jedinci najčešće vole da budu u društvu druge dece i da se sa njima igraju, baš zato što nemaju braću i sestre i da se zbog toga više trude da budu prihvaćeni.

Prednost jedinaca ogleda se u tome što provode više vremena u razgovoru s roditeljima, ali i sa drugim odraslim osobama. Verovanje da su jedinci usamljeni, NJumen takođe opovrgava.

Prednost jedinaca je što se druže sa odraslima.

Ranije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su deca, koja su trpela maltretiranje starije braće ili sestara, bila duboko nesrećna, za razliku od jedinaca koji su pošteđeni takvih loših iskustava.

Nisu zahtevni, nikada im nije dosadno.

Takođe, naučili su sami da se igraju i zabave, pa se ne osećaju usamljeno. Stereotip je i da deca jedinci šefuju svima oko sebe jer su navikli da uvek budu u centru pažnje. Šefovanje i naređivanje drugima, baš kao i razmaženost, nije ništa manje zastupljeno u porodicama s više dece.

Pročitajte još: Tinejdžeri OPTEREĆENI onim šta o njima misle drugi! A evo na šta još to utiče

Pogrešno je i mišljenje da su jedinci zahtevni. Psihološkinja Suzan NJumen smatra da je dete zahtevno onoliko koliko mu to roditelji dopuštaju i kako ga vaspitavaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas