· · Коментари: 0

Питања која би требало да поставите детету после школе

Полазак у школу зна да буде тежак и за децу и за родитеље

1662629307_profimedia-0305665320.jpg
Фото: Профимедиа

Нова установа, нови другари, нова учитељица. Логично је да ће ваш малишан бити и узбуђен, али и уплашен првог дана школе. Међутим, након опроштаја у сузама, вероватно сте очекивали да вас по доласку кући он обрадује детаљном причом о томе шта се дешавало у школи. Али, све су шансе да ће реалност бити другачија. На ваше питање какав му је био дан у школи, добићете врло кратак одговор попут „добар“ или „у реду“.

Оно што је чињеница је да нисте сами у овој причи. Многи родитељи се суочавају са овим проблемом и колико год се трудили чини се да не успевају да допру до своје деце и наведу их да се отворе након доласка кући из школе.

Прочитајте још: Школа је почела: Када дете треба да иде на спавање како би ујутру било одморно

Питање је дакле: како их навести да поделе са вама детаље везане за школу?

Као прво важно је да будете фокусирани на оно што се испред вас дешава. Деца су врло проницљива и могу да осете када их нешто питате само реда ради и када заиста желите да знате одговор. Када покупите своје дете из школе важно је да не држите телефон у руци, односно да не дозвољавате било чему другом да вас омета, када желите своју пажњу да преусмерите на дете. Иако је данас готово немогуће угасити телефон и не јављати се на позове колега, шефова, странака и других људи од којих ваш посао зависи, сви они заиста могу да сачекају 10 минута док обавите овај врло важан разговор са својим малишаном. Није дакле потребно да водите вишечасовне разговоре са дететом на тему „школа“, јер заиста није количина времена та која је пресудна, већ то како време користите.

Прочитајте још: Научите децу да ДЕЛЕ: Савети који ће вам помоћи да васпитате дете које неће бити себично

Најбоље фразе које могу навести ваше дете да вам се отвори

Дакле, ако питањем „какав ти је био дан у школи?“ не можете да добијете одговор који желите, можете покушати са фразама које дају детету више могућности и слободе:

  • С ким си се данас дружио у школи?
  • Да ли се нешто смешно десило у школи данас?
  • Који ти је био омиљени део дана у школи?
  • Причај ми о својој учитељици; другару с којим седиш; другој деци у разреду…
  • Волим када би причаш о новим стварима које си научио; о стварима о којима причаш са другарима на одмору…

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.