· · Коментари: 0
родитељство

Пет начина да помогнете детету да уради ДОМАЋИ ЗАДАТАК

Важно је да родитељи створите за дете одговарајуће услове за рад, који ће му омогућити да буде максимално сконцетрисан на домаћи задатак.

1608105784_Depositphotos_106117266_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Како то да постигнете?

Немојте да гасите музику

Можда вам се чини да омиљена музика вашег детета одвраћа његову пажњу од домаћег задатка, међутим, то не мора нужно да важи. Све зависи од тога колико се она гласно чује и да ли има речи или су у питању само инструментали. Важно је да ваше дете не гледа на домаћи задатак само као на досадну обавезу, већ и као на активност током које може да ужива у нечему што воли, на пример, музици.

Направите одговарајући радни простор за дете

Помозите му у решавању тешких задатака
Није грех помагати детету око домаћег задатка, али се потрудите да га више наводите да га сам реши, него да му га ви урадите од почетка до краја, јер је цела поента домаћег задатка да дете научи да само учи. Ако верујете да је ваше дете способно да уради неки домаћи задатак, али и поред тога тражи вашу помоћ, дајте му мало времена да проба само да га реши, пре него што ускочите да помогнете.

Изаберите кутак вашег дома који ће бити резервисан за вашег малишана и његове домаће задатке. Он може да буде у дечјој соби, трпезарији или дневном боравку, али је битно да за дете претходно обезбедите сав потребан прибор, како оно не би напуштало ово место и тако прекидало рад на домаћем задатку. Такође можете на сто ставити чашу воде или сока, да ваше дете не би имало изговор да устаје и прави непотребне паузе.

Прочитајте још: Када никне ПРВИ ЗУБИЋ, макар и само његов врх, ПОЧНИТЕ СА ПРАЊЕМ

Одредите временски период када се ради домаћи

Ако, на пример, одлучите да ваше дете сваки дан ради домаћи (када га има) током периода од 19 до 20 часова, то ће за њега постати рутинска активност, коју ће извршавати са мање отпора него у случају мало флексибилнијег распореда.

Прочитајте још: Четири животне ситуације у којима никада НЕ СМЕТЕ ДА ЛАЖЕТЕ децу!

Удаљите мобилни телефон од вашег детета

Неки родитељи забрањују својој деци коришћење мобилних телефона бар док не уђу у пубертет, док им други то дозвољавају још од малих ногу. Којој год групи родитеља да припадате, било би добро да склоните мобилни телефон из видокруга вашег детета док оно ради домаћи. Прекршите ово правило једино у случају да су му потребне одговарајуће апликације са телефона да би завршило свој домаћи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.