Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Правило од "три минута" које би сваки родитељ требало да примени: Детету ћете "усадити" поверење

Када одете по дете у школу или вртић, како након тога проводите време са њим? Када дођете кући са посла и угледате своје дете, како се поздрављате?

1666694956_woman-g39349d375_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Уз једноставно правило "три минута", психолози кажу да ћете учинити много за сигурност свог детета које ће на тај начин осетити да је вољено. Такође, то ће се касније одразити и на његову способност у зрелој доби.

Стручњаци објашњавају да начин на који проводите време са својим дететом, од вртићке па све до тинејџерске доби, утичете на његов осећај сигурности и повезаности са вама. Зато саветују да проведете три минута са њима и дате им до знања да су вам недостајали, да вас занима како су провели свој дан и шта вам све могу рећи.

Прочитајте још: Име за девојчице које више није актуелно, а има посебну симболику из Библије

Шта значи и како се примењује?

Применом овог правила од "три минута" родитељи ће усадити сигурност и поверење у своје дете што може имати дугорочне позитивне последице у његовој одраслој доби. Оно подразумева да се са дететом сваки пут поздравите као да се нисте дуго видели, без обзира на то што сте можда били раздвојени само 10-ак минута, преноси индеx.хр.

Једнако је важна и невербална комуникација

Важан је и начин на који се обраћате детету и та невербална комуникација коју користите приликом обраћања. Психологија наглашава да је јако битно бити на истом нивоу са ђететовим очима и провести прва три минута у једнакој комуникацији са њим. То су тренуци када се први пут сретнете по доласку из школе или вртића, када дете једва чека да се дружите код куће.

Прочитајте још: Научите ДЕТЕ да почисти неред за собом: МЕТОДЕ уз које ће малишани радо испуњавати обавезе које им дате

У комуникацији са дететом будите једнаки, али немојте инсистирати на одговорима по сваку цену, ако дете у том моменту не жели да вам преприча свој дан из вртића/школе. Деца воле да причају о својим доживљајима током днаа, када се осете довољно сигурно да то поделе са вама,објашњавају психолози.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas