Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта деца треба да раде од кућних послова? Једна мама открила како да их научите да спремају за собом

Шта дете од две године може да уради од кућних послова

1697113707_shutterstock_176998694.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када је право време да укључите децу у обављање кућних послова? Једна мама на ТикТоку открила је да је то пшочела већ са својим двогодишњем дететом.

У видеу говори о томе како је научила своју децу да састружу са тањира непоједену храну и баце у канту за смеће. Онда их је научила да и тањире стављају у судоперу.

- Одгајала сам своју децу тако да их учим како да буду од помоћи у кући и да обављам кућнепослове - каже Мелиса Ли Хјуз у видеу, који је лајкован више од 166.000 пута.

- Ово је била једна од најбољих ствари које сам икада урадила, и било је то тако позитивно, срећно искуство - каже она.

Мама подстиче људе да "украду" њену идеју, а како је навела своје малишане је укључивала у кућне послове када су напунили две или три године. Сада имају 5 и 6 година и још увек користе трик, али су сада укључени као чланови породице и у друге кућне послове.

Како започети кућне послове са својим малишаном:

Није вам јасно како је мама тако малу децу подстакла да имају рутину поспремања за собом? Стручњаци кажу да треба да почнете са задацима који су прикладни за развој и да будете конкретни у вези са оним што желите да се уради.

Уместо да кажете малишану спреми се за кревет, покушајте да кажете свом детету да изабере пиџаму и да се нађете у купатилу да перете зубе. Деци ће можда требати више упутства када је у питању чишћење собе, вероватно не знају одакле да почну. Да ли треба да стављају прљаву одећу у корпе? Шта је заправо укључено у намештање њихових кревета?

Усмерите послове на основу животних вештина које ће детету требати у будућности. Млађа деца могу бити добра у бацање предмета у канте и стругању остатака хране са својих тањира, док већа деца могу да почну да усисавају или се баве вешом.

Не морате да дате опипљиву награду попут новца, али стручњаци саветују да урадите нешто што ће мотивисати дете. Није мито ако одредите награду пре него што дете има прилику да обави посао.

Ова мама са ТикТока можда није стручњак, али она каже да треба да објасните деци зашто раде одређени посао и како то помаже да домаћинство добро функционише - или бар да покушате.

Обављање кућних послова у детињству може бити оно што ствара успешне одрасле особе. Можда ваша деца неће одмах схватити шта треба да ураде, можда погреше, али имајте стрпљења и истрајте на овом путу.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas