Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 НЕВЕРОВАТНИХ употреба белог СИРЋЕТА у башти: Здраво и бујно цвеће за трен ока

Сирће крије многе користи, поготово када су биљке у питању

1654604934_juice-g66dd9ad02_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Сви знамо колико је сирће драгоцено у дому, било да је реч о кухињи или триковима везаним за чишћење, али колико вам могу помоћи када су у питању биљке, сазнајте у наставку текста.

1. Користите сирће како бисте спречили да воћне муве нападну ваш воћњак

Сирће помаже у одбрани од инсеката који нападају биљке, као што је воћна мушица. Мора да се питате како можете користити сирће да одбијете ову штеточину. Саветујем вам да то урадите на следећи начин: помешајте у флаши или конзерви шољу воде, пола јабуковог сирћета и пола шоље шећера. Како је ова мешавина слатка, муве ће се забавити овом мешавином и удаљиће се од ваших воћака.

Прочитајте још: Три "УРАДИ САМ" опције домаће прихране за биљке: Дајте им РАСТВОР сваке 2-3 недеље и гледајте како лудују

2.  Користите сирће да животиње не уђу у вашу башту

Мачке, на пример, не подносе мирис белог винског сирћета, па га можете користити да заштитите своје биљке. Да бисте то урадили, умочите крпе старе тканине у бело сирће и направите неку врсту „ограде“ око своје баште са њима. Видећете да држи подаље најупорније уљезе.

3. За заливање биљака којима је потребна већа киселост користите сирће

Као што можда већ знате, немају све биљке исте хемијске и биолошке потребе за раст и развој. Неким биљкама је потребно киселије земљиште, па стога можете користити сирће да закисели земљу. Да ли сте покушали да заливате своје биљке којима је потребна већа киселост јабуковим сирћетом?

Фото: Unsplash

У ту сврху саветујем вам да користите следећи рецепт: шоља јабуковог сирћета на пропорцију од три литра воде. Али ПУНО ПАЖЊЕ! Немојте злоупотребљавати овај водени раствор јер не могу све биљке да издрже нагло повећање киселости у земљишту (зато, добро изаберите биљке на којима ћете применити овај домаћи рецепт). Такође, избегавајте прскање биљака јер то може убити многе од њих.

4. Уклоните коров у својој башти сирћетом

Сирће се може сматрати хербицидом. То значи да ако ставите претходно припремљен раствор воде и сирћета на биљке које се налазе на зидовима или поред пута, оне ће на крају угинути. 

Прочитајте још: Биљке које заправо одбијају КОМАРЦЕ и друге БУБЕ КОЈЕ ГРИЗУ! Посадите их у саксију и бићете мирни

5. Користите сирће за дезинфекцију саксија

Да ли требате да очистите уређаје које користите у својој башти и потребан вам је брз и ефикасан рецепт? У ту сврху користите воду са сирћетом. Овај водени раствор можете користити и за дезинфекцију алата, саксија и посуда за клијање, чиме се спречава преношење гљивица и болести које могу утицати на раст и развој биљака.

6. Уклоните пужеве из своје баште

Бело винско сирће уништава пужеве. Шта кажете на постављање замки за сирће по целом дворишту? Такође можете попрскати овим раствором ове непријатеље у башти. Не заборавите да овај третман треба поновити кад год је то оправдано, као и након кишних дана. Такође, проверите да ово понашање не утиче на биљке у близини (проверите да ли су околне биљке отпорне на бело сирће). 

7. Користите сирће за лечење гљивица или лисних уши на биљкама

Покушајте да користите мешавину сирћета са водом (кроз боцу са распршивачем) да бисте уклонили лисне уши и друге инсекте који се манифестују као стварни штеточини на листовима биљака. Ово решење можете користити и за сузбијање напада гљивица на дрвећу (наравно, само ако није осетљиво на сирће).

8. Чишћење алата

Свако ко користи алате за имплантацију или за одржавање баште или повртњака зна да су они изузетно важни. Проблем је што много пута, током времена, овај прибор зарђа, али сирће вам може помоћи и у овој ситуацији.

Прочитајте још: БЕСПЛАТНО ЂУБРИВО за ваше цвеће: Од ОВИХ остатака хране све биљке ће вам РАСТИ КАО ИЗ ВОДЕ

9. Повећање трајности резаног цвећа

Окружење је увек шармантније када је украшено резаним цвећем. Проблем је у томе што ово цвеће, након што је исечено, има малу трајност. Али да ли би било могуће додати решење које би појачало снагу ових аранжмана? Да, постоји, а за то ће вам требати бело сирће.

10. Чишћење керамичких ваза

Керамичке саксије су одличне како за украсе, тако и за добробит биљака. Веома добро функционише када је у питању дренажа, јер одржава корење биљке влажним, не дозвољавајући им да се намоче.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas