Oglas
· · Komentari: 0

10 NEVEROVATNIH upotreba belog SIRĆETA u bašti: Zdravo i bujno cveće za tren oka

Sirće krije mnoge koristi, pogotovo kada su biljke u pitanju

1654604934_juice-g66dd9ad02_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Svi znamo koliko je sirće dragoceno u domu, bilo da je reč o kuhinji ili trikovima vezanim za čišćenje, ali koliko vam mogu pomoći kada su u pitanju biljke, saznajte u nastavku teksta.

1. Koristite sirće kako biste sprečili da voćne muve napadnu vaš voćnjak

Sirće pomaže u odbrani od insekata koji napadaju biljke, kao što je voćna mušica. Mora da se pitate kako možete koristiti sirće da odbijete ovu štetočinu. Savetujem vam da to uradite na sledeći način: pomešajte u flaši ili konzervi šolju vode, pola jabukovog sirćeta i pola šolje šećera. Kako je ova mešavina slatka, muve će se zabaviti ovom mešavinom i udaljiće se od vaših voćaka.

Pročitajte još: Tri "URADI SAM" opcije domaće prihrane za biljke: Dajte im RASTVOR svake 2-3 nedelje i gledajte kako luduju

2.  Koristite sirće da životinje ne uđu u vašu baštu

Mačke, na primer, ne podnose miris belog vinskog sirćeta, pa ga možete koristiti da zaštitite svoje biljke. Da biste to uradili, umočite krpe stare tkanine u belo sirće i napravite neku vrstu „ograde“ oko svoje bašte sa njima. Videćete da drži podalje najupornije uljeze.

3. Za zalivanje biljaka kojima je potrebna veća kiselost koristite sirće

Kao što možda već znate, nemaju sve biljke iste hemijske i biološke potrebe za rast i razvoj. Nekim biljkama je potrebno kiselije zemljište, pa stoga možete koristiti sirće da zakiseli zemlju. Da li ste pokušali da zalivate svoje biljke kojima je potrebna veća kiselost jabukovim sirćetom?

Foto: Unsplash

U tu svrhu savetujem vam da koristite sledeći recept: šolja jabukovog sirćeta na proporciju od tri litra vode. Ali PUNO PAŽNJE! Nemojte zloupotrebljavati ovaj vodeni rastvor jer ne mogu sve biljke da izdrže naglo povećanje kiselosti u zemljištu (zato, dobro izaberite biljke na kojima ćete primeniti ovaj domaći recept). Takođe, izbegavajte prskanje biljaka jer to može ubiti mnoge od njih.

4. Uklonite korov u svojoj bašti sirćetom

Sirće se može smatrati herbicidom. To znači da ako stavite prethodno pripremljen rastvor vode i sirćeta na biljke koje se nalaze na zidovima ili pored puta, one će na kraju uginuti. 

Pročitajte još: Biljke koje zapravo odbijaju KOMARCE i druge BUBE KOJE GRIZU! Posadite ih u saksiju i bićete mirni

5. Koristite sirće za dezinfekciju saksija

Da li trebate da očistite uređaje koje koristite u svojoj bašti i potreban vam je brz i efikasan recept? U tu svrhu koristite vodu sa sirćetom. Ovaj vodeni rastvor možete koristiti i za dezinfekciju alata, saksija i posuda za klijanje, čime se sprečava prenošenje gljivica i bolesti koje mogu uticati na rast i razvoj biljaka.

6. Uklonite puževe iz svoje bašte

Belo vinsko sirće uništava puževe. Šta kažete na postavljanje zamki za sirće po celom dvorištu? Takođe možete poprskati ovim rastvorom ove neprijatelje u bašti. Ne zaboravite da ovaj tretman treba ponoviti kad god je to opravdano, kao i nakon kišnih dana. Takođe, proverite da ovo ponašanje ne utiče na biljke u blizini (proverite da li su okolne biljke otporne na belo sirće). 

7. Koristite sirće za lečenje gljivica ili lisnih uši na biljkama

Pokušajte da koristite mešavinu sirćeta sa vodom (kroz bocu sa raspršivačem) da biste uklonili lisne uši i druge insekte koji se manifestuju kao stvarni štetočini na listovima biljaka. Ovo rešenje možete koristiti i za suzbijanje napada gljivica na drveću (naravno, samo ako nije osetljivo na sirće).

8. Čišćenje alata

Svako ko koristi alate za implantaciju ili za održavanje bašte ili povrtnjaka zna da su oni izuzetno važni. Problem je što mnogo puta, tokom vremena, ovaj pribor zarđa, ali sirće vam može pomoći i u ovoj situaciji.

Pročitajte još: BESPLATNO ĐUBRIVO za vaše cveće: Od OVIH ostataka hrane sve biljke će vam RASTI KAO IZ VODE

9. Povećanje trajnosti rezanog cveća

Okruženje je uvek šarmantnije kada je ukrašeno rezanim cvećem. Problem je u tome što ovo cveće, nakon što je isečeno, ima malu trajnost. Ali da li bi bilo moguće dodati rešenje koje bi pojačalo snagu ovih aranžmana? Da, postoji, a za to će vam trebati belo sirće.

10. Čišćenje keramičkih vaza

Keramičke saksije su odlične kako za ukrase, tako i za dobrobit biljaka. Veoma dobro funkcioniše kada je u pitanju drenaža, jer održava korenje biljke vlažnim, ne dozvoljavajući im da se namoče.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas