· · Komentari: 0
baštovanski trik

Ne bacajte POKVARENO MLEKO: Iskoristite ga kao odličnu PRIHRANU I ZAŠTITU BILJAKA

Iznenadiđete se efektom

1657885868_pexels-teona-swift-6913444.jpg
Foto: Pexels

Kada primetimo da je mleku u frižideru istekao rok trajanja, momentalno ga bacamo u kantu za smeće. Međutim, to treba poslednje da uradite ako imate biljke u stanu ili dvorištu!

Mleko zapravo obiluje aminokiselinama, enzimima, proteinima, što podstiče rast korisnih mikroba u bašti. Pored toga, sadrži i kalcijum, vitamin B, ali i druge korisne proteine koje su potrebne  biljkama. Zato ga možete koristiti kao prirodno i organsko đubrivo.

Međutim, pored toga možete ga koristiti i kao pesticid. Zapravo, mleko pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove, lisnih vaši, gljivičnih oboljenja i slično.

Pročitajte još: Sakupljanje SEMENA: Kako sakupljati i čuvati semenke od vaših BAŠTENSKIH BILJAKA

Mleko sadrži elemente koji utiču na izgradnju ćelijskih zidova biljaka - na taj način omogućava se lakša apsorpcija hranljivih materija i uravnoteženje pH vrednosti zemljišta. Kalcijum u mleku može pomoći biljkama da brže rastu i štititi ih od truljenja.

Ako ste se pitali kojim vrstama biljaka najviše prija prihrana iz mleka, to su engleski bršljan, begonija i afrička ljubičica. Dobar je izbor za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza, posebno ako ga gajite u bašti.

Čak i kada je pokvareno, mleko zadržava skoro sva korisna svojstva. Osim kravljeg, možete koristiti i sojino i bademovo mleko. Izbegavajte punomasna mleka, aromatizovana ili sa dodatkom šećera.

Pročitajte još: LJubičaste biljke koje su prelepe i retke, a mogu oplemeniti vaše dvorište (FOTO/VIDEO)

Budite oprezni: ne preterujte sa količinama mleka! Previše mleka može imati kontraefekte. Najpreporučljivije je mleko rastvoriti sa vodom, pri čemu razmera tečnosti treba biti 50:50. Ubacite rastvor u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte listovi i zemljište. Ako nakon pola sata ostanu tragovi mleka na listovima, prebrišite ih krpom.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.