Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
БАШТА

Поврће ОДБАЦУЈЕ цвет? То се ове године ЧЕСТО дешава, а ево и РАЗЛОГА

Велики број баштована је ове године приметио да им цветови и млади плодови тиквица и краставаца опадју. Ево разлога.

1595854180_Tikvica.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Постоји неколико разлога зашто ове године отпадају цветови, а самим тим и плодови тиквица и краставаца. Први је влага.

Прочитајте још: Тако је ЛЕПО напредовао, а онда је ПРОПАО! То значи да га нисте ИСПОШТОВАЛИ!

Први разлог зашто је тиквица одбацила цвет су прирасти. Уколико их нисте орезали на време, поготово у базним етажама, створено је превише цветова и биљка није могла да их задржи. Дакле, ако је биљка у шпалиру прирасти се морају уклонити на време.

Ако сте уклонили заперке и није било промене температуре можда је биљка била гладна?

Други разлог је нагла промена температуре, а то не мора да буде само нагло захлађење, већ и драстично високе температуре у кључном тренутку развоја биљке.

Трећи разлог може да буде сиромашна исхрана тиквица и краставаца. Уколико је размак између биљака мали, а није било довољно прихране долази до одбацивања цвета.

Тиквице и краставци су најнежнији у време цветања Фото: Пиксабеј

Четврти разлог може да буде велики број мушких цветова. Стварање женских цветова се подстиче ђубрењем стајским ђувретом који је ферментисао у бурету растворен водом.

Да ли је било превише цветова?

Пети разлог је то што није дошло до опрашивања цветова. Овај проблем решава сама природа, али ако у врту никада нема инсеката - биљци треба помоћи. Неки хибриди се теже опрашују па им треба помоћи.

Шести разлог је превелика влага. Ово лето је специфично по великој количини падавина. Уколико се поврће налази близу реке довољна је и јутарња роса. Обезбедите ђубриво са фосфором и калијумом и не заливајте превише.

Прочитајте још: Од пластичне ЦЕДИЉКЕ направите прелепу САКСИЈУ каква не може да се купи! (ВИДЕО)

Седми разлог може да буде и мало воде, јер биљка одбаци свет ако дође до суше. Ово је најважније у периоду ставрања плодова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas