· · Коментари: 0

АКУШЕРСКО НАСИЉЕ: шта је то и како да знате да ли сте били жртва

Све више жена наводи да су прошле кроз ужас током порођаја, а да нису свесне да су биле жртве родног насиља

1652687630_people-gd9a38c7a3_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Рођење детета је чињеница која у потпуности мења живот сваке жене, зато се мора узети у обзир важност поседовања најбољих услова у било ком тренутку процеса од трудноће до порођаја, па чак и током порођаја.

То значи да у свим активностима које се морају спровести током овог процеса, као што су лекарски прегледи, обуке и у случајевима када је живот бебе у опасности, абортуса или киретаже, поштовање како мајке тако и беба.

Сазнајте нешто више о овом феномену, како га идентификовати и како га пријавити.

Шта је акушерско насиље?

Према СЗО, акушерско насиље је оно које трпе жене током трудноће, било које врсте физичког злостављања, понижавања, вербалног злостављања и када се медицинске процедуре или друге врсте интервенција спроводе на принудни начин, или без пристанка, што је жене довело у ситуацију рањивости.

Прочитајте још: Да ли спавање у грудњаку спречава ОПУШТАЊЕ ГРУДИ? Стручњаци открили да ли има истине у чувеном женском трику

Ово кршење права мајки може десити како у јавном здравству тако и у приватном здравству. Поред тога, као што се може састојати од радњи као што су горе поменуте, изостављање неких чињеница се такође класификује као акушерско насиље.

Изостављање ситуација од стране здравственог особља може у датом тренутку проузроковати физичку или психичку штету жени током трудноће, порођаја или после порођаја.

Која су права трудница током порођаја?

Важно је да жене буду свесне својих права и да на тај начин могу да имају јаснију представу о томе када им се крше. Имамо право да будемо третирани са поштовањем у окружењу које поштује право на приватност и поверљивост.

Мајке такође имају право да добију одговарајућу медицинску помоћ током порођаја, без обзира да ли се ради о вагиналном или царском резу. На исти начин, ваше је право да будете присутни на партиципативан начин, доносите одлуке о свом телу и свом процесу, како бисте имали хумани порођај.

Фото: Пиксабеј

Имате право да добијете свеобухватну негу на време и ефикасан начин, у складу са својим обичајима, вредностима и уверењима, да добијете, ако је могуће, акушерску анестезију. И, наравно, да добијете психосоцијалну помоћ ако сте забринути у вези са ситуацијама које представљате током трудноће.

Коначно, такође имате право да будете информисани о свом здрављу и здрављу вашег детета и током трудноће и током порођаја. Будите у пратњи некога коме верујете и знате информације о дојењу и методама планирања како бисте, ако желите, могли да избегнете другу трудноћу.

Како знати да ли сте били жртва породиљског насиља?

Неки поступци који су класификовани као насилни многи су нормализовали, на пример, није нормално да вам медицинско особље каже да не вичете, да ћутите, да трпите бол или да користите фразе попут „сама си направила ово“, „не буди лењ“, између осталог.

Прочитајте још: Шта је ектопична трудноћа? Уколико приметите ове симптоме одмах се јавите лекару

С друге стране, додиривање вагине на начин који нарушавају вашу приватност, и брзе и механичке медицинске контроле, такође представљају акушерско насиље, као и ситуације у којима доктор игнорише страхове пацијената и многа питања која се могу појавити.

Други облик насиља је када се раде индуковани порођаји или непотребни царски резови. Сви ови облици агресије спречавају жене да уживају у хуманој трудноћи и порођају. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.