Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Можете изазвати менструацију ПРЕ ВРЕМЕНА: Стручњаци објашњавају како

Постоји много разлога зашто бисте желели да изазовете менструацију пре времена. Углавном у сусрет лету или пред неки догађај, жене желе да контролишу своју менструацију како је не би добиле баш у сред одмора када оду на море

1654091125_woman-g5d01b00a3_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али да ли би вам лекар икада препоручио да то урадите, или препоручио из медицинске перспективе, и ако јесте, како уопште индукујете менструацију (или бар подстичете почетак менструације)? Стручњаци пружају одговоре на ова питања. 

Прочитајте још: ВЕРОВАЛЕ или не, али природно ПОВЕЋАЊЕ ГРУДИ је могуће! Ево и како

Дакле, зашто бисте желели да изазовете менструацију?

Према Черил Литгое, из Бененден Хеалта, за оне који имају обилне, честе или нередовне менструације , потреба за изазивањем може бити заиста важна. „Можете пожелети да изазовете менструацију из медицинских, друштвених или личних разлога. Ако је обављен детаљан клинички преглед и лекар то сматра безбедним, онда постоји много опција за изазивање менструације“, каже она.

Како могу изазвати менструацију?

Постоји мноштво митова и прича старих жена око изазивања менструације, али које заправо имају кредибилитет?

Витамин Ц
„Многи људи расправљају о предностима исхране за контролу менструације“, објашњава Литгое. „Повећање витамина Ц , на пример, треба да помогне. Витамин Ц треба да утиче на хормоне естрогена и прогестерона ,“ каже она.

Нажалост, међутим, она додаје да не постоји ниједно истраживање о овој или другим групама хране (ананас, ђумбир, першун итд.) које подржава ову тврдњу, што је случај са многим природним лековима. 

Промене животног стила

Прича се да опуштање, вежбање , па чак и оргазами убрзавају почетак менструације. „Ово је само ако је потребно, и још увек је само то – гласина“, упозорава Литгое. 

Хормонални лекови

Једини поуздан метод за контролу менструације, према медицинским стручњацима, су хормонски лекови. „Медицински, када се изврши детаљна процена, комбинована контрацептивна пилула добро функционише да промени циклус менструације“, објашњава Литгое. Такође можете да урадите изазов са гестагеном. Тамо узимате више (пет дана) таблета прогестерона, а када престанете, крварите у року од пет до седам дана, објашњава она.

„Ово обично користе гинеколози за жене које пролазе кроз лечење неплодности или да провере да ли имате довољно естрогена“, додаје она.

Да ли је разумно изазвати менструацију?

Као што је горе наведено, могуће је изазвати вагинално крварење - али то је неуобичајено. - каже Литгое. Данас много чешће да жена изазива своје месечно крварење. „За младе људе који још нису добили менструацију или оне који желе да подрже своју плодност , онда је вредно разговарати о индукцији менструације“, препоручује она. Можда ће бити потребне чврсте консултације, а понекад и други дијагностички тестови, али ће ваш лекар моћи да вам каже праве опције за вас, каже она.

„Огромном већином ситуација може се безбедно управљати саветима и лековима. Иако није 100% загарантован исход, контрола менструације је за многе достижна. Могућност да планирате свој циклус може вам пружити избор: хајде да се само уверимо да су ти избори безбедно, веродостојно и планирано“, додаје она.

Шта се дешава са вашим телом када изазовете менструацију?

Менструације се јављају зато што наши главни хормони плодности - то су естроген и прогестерон - пролазе кроз добро увежбан плес, дижући се и опадајући у одређеним тренуцима нашег циклуса . „Коришћење специфично циљаних хормонских лекова хемијски управља овим хормоналним врховима и падовима и сигнализира материци да одбаци своју слузницу“, објашњава Литгое.

Који су ризици повезани са изазивањем менструације?

Индуковање менструације путем хормонске контрацепције може имати много предности - ако се узима правилно, каже Литгое. "Могућност да одредите време вашег менструалног тока је дефинитивно плус. За огромну већину здравих одраслих особа, то је сигуран лек за узимање. Ризици од хормоналних лекова, иако веома ретки, могу повећати ризик од настанка крвних угрушака, можданог удара или срчаног удара . Претили и старији корисници су под већим ризиком од компликација“, каже она.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas