Oglas
· · Komentari: 0
uredno

Patike nemojte da čistite dok su MOKRE! Za početak uradite OVO

Tokom kišovitih dana, patike svakako nisu najbolji izbor, ali šta da radite kada se vreme naglo promeni? Šta kada sunčano jutro tokom popodneva zamene oblaci i pljusak?

1604308196_Depositphotos_58184139_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Pranje i sušenje patika nije komplikovano kao što deluje na prvi pogled, ali važno je da ne napravite greške koje će povećati problem.

Imajte u vidu da ne mogu sve patike da se peru u mašini za veš. Većina proizvođača zabranjuje mašinsko pranje jer neki deterdženti i intenzivno okretanje bubnja mogu da ih oštetite, a lepak se rasuši i postane neupotrebljiv.

Pročitajte još: Kako pomoći NAELEKTRISANOJ KOSI: Postoji brzo rešenje

Patike nemojte čistiti dok su mokre. Tako ćete samo utrljati prljaštvinu u tkaninu, umesto da je uklonite. Za početak, lupite patike jednu o drugu, kako biste uklonili prašinu. Platno iščetkajte starom četkicom za zube i to tek kada je potpuno suvo. Kada se rešite blata i ostale vidljive prljavštine, patike potopite u mešavinu sode bikarbone, sirćeta i mlake vode.

Ako ipak perete patike u mašini, prvo izvadite pertle i uloške. Stavite sve u mrežastu vrećicu da ne biste izgubili neki od delova i da biste sprečili preveliko lupanje unutar bubnja mašine. Koristite ciklus za osetljive tkanine sa hladnom vodom i neki nežni deterdžent.

Ne čistite obuću dok je morka!

Oprane patike nikada nemojte sušiti u sušilici za veš jer će se tada trajno oštetiti. Umesto toga, napunite ih ubrusima koji će upiti vlagu i pomoći da zadrže željeni oblik. Nemojte koristiti novine jer će se preslikati na tkaninu.

Pročitajte još: Ovaj predmet iz NESESERA ne setimo se da OČISTIMO, a skuplja bakterije

Zatim ih stavite da se suše, izbegavajći direktnu sunčevu svetlost. Pre nego što vratite pertle i uloške i ponovo ih obujete, sačekajte dok se potpuno ne osuše. Ako unutrašnjost neprijatno miriše, pospite cipele sodom bikarbonom i ostavite da odstoje preko noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas