Oglas
· · Komentari: 0
CVETNI SPEKTAKL

12 biljaka koje CVETAJU TOKOM CELE GODINE: Organizujte baštu ili terasu da vas uvek oduševljava

Zaista je lepo imati cvetove tokom cele godine, ali ponekad je to teško postići

1649060890_spring-g86b3d688f_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Da biste uživali u cvetovima tokom cele godine, neophodno je da zasadite vrste cveća koje će najbolje smenjivati jedno drugo. Tek što jedno prestane da cveta, stiže drugo, a vi ostajete da uživate u predivnom pogledu 365 dana. Za vas smo pripremili listu koja će od vaše bašte ili terase napraviti pravu oazu.

1. Lepa Kata

Lepa Kata može biti višegodišnja ili jednogodišnja biljka sa naizmeničnim, zelenkastim listovima. Ova biljka daje bele, lila ili roze cvetove. Ovi cvetovi se obično pojavljuju krajem leta i traju veći deo zime jer odlično podnose hladnoću.  Brzina rasta ove biljke zavisi od vrste, koja može da dostigne visinu od oko 30 cm za samo nekoliko meseci.

Pročitajte još: CVET KOJI SE SEJE SAMO JEDNOM! U starim vrtovima KANDILICA je uvek imala mesto jer "JEDE" KOROV

2. Hrizanteme

Hrizantema je prilično cvetna biljka, koja pomaže da se filtriraju neki toksini, kao što su amonijak i benzol, koji su dva elementa koja se često nalaze u plastici, deterdžentima i lepkovima. Ove biljke daju prelepo cveće tokom jeseni koje može biti jednostruko ili dvostruko (sa dva sloja latica); one su roze, bele, crvene, dvobojne.

3. Baštenski karanfil

Ovaj rod biljaka obuhvata oko 300 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka poreklom iz Azije, Afrike i Evrope. To je biljka široke palete boja, zbog čega je ljubitelji baštovanstva veoma cene. Imaju drvenastu osnovu koja dostiže visinu između 45 i 60 cm. Pored toga, cvetanje ove biljke se javlja skoro tokom cele godine.

4. Egipatska zvezda

Biljka poreklom iz Afrike i Arabije. Dostižu visinu od najviše 1 m. Listovi su svetlo zeleni i mogu biti kopljasti ili ovalni puni dlačica. Cvetovi su mali i zvezdasti, i pojavljuju se u prilično zbijenim grozdovima i mogu biti ružičasti, crveno-beli ili lila. Ova biljka cveta od leta do jeseni, mada to ponekad mogu da rade i zimi.

Pročitajte još: Devet MOĆNIH tajnih sastojaka za RAST CVEĆA: Većinu imate u kući, a ni ne znate koliko ih biljke vole

5. Lavanda

Lavanda je polužbunasta biljka sa malim ljubičasto-plavim cvetovima Ova biljka raste prilično brzo, a takođe cveta tokom cele godine. Takođe je veoma otporna biljka kojoj je potrebno mnogo svetlosti. Iako zahteva dobro osvetljenje, dobro se prilagođava polusenčnim prostorima, možete je postaviti i sa ružama u saksije i biće vam odličan dodatak u kućnoj dekoraciji.

6. Letnji šeboj

Rustikalna zeljasta biljka. Boja latica je veoma promenljiva u zavisnosti od sorte; možete imati crveno, narandžasto, roze, ljubičasto, žuto i belo cveće.

7. "Voštana begonija"

Begonije su biljke koje dolaze u raznim bojama: žuta, ružičasta, boja lososa, crvena i bela. Postoje tri grupe begonija: višegodišnje, gomoljaste i semperflorens. Cvetne begonije su uglavnom jednogodišnje biljke.

Pročitajte još: UZGAJANJE LUFE: NJen plod je ORGANSKI SUNĐER za sudove, a sadrži OVIH 7 vitamina u velikim količinama

8. Plavi Mauricijus

U pitanju su zeljaste biljke, puzavičastog rasta, koje jedva dostižu 20 cm visine. Ove biljke imaju mnogo malih, ovalnih, sivkasto-zelenih listova. Najzanimljivije kod ovog cveta je obilno i lepo plavo ili lila cveće u obliku trube koje cveta leti i delom jeseni.

9. Tušt

Tušt ili portulak je jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka, puzavog oblika i sa mesnatim, ovalnim ili linearnim listovima, dugim oko 2 cm. Cvetovi su u obliku rozete i veličine oko 2 do 3 cm i cvetaju tokom leta do kasne jeseni. Najzanimljivija stvar u vezi cveća je to što se otvara samo tokom dana, a zatvara se na zalasku sunca.

10. Ukrasna detelina

Ukrasna detelina je biljka male veličine sa listovima podeljenim na veliki broj delova. Ovi listovi mogu imati oblik deteline, zbog čega se mešaju sa pravim detelinama. Imaju veoma lep cvet. Cveće može da cveta tokom cele godine i idealno je za gajenje u saksijama.

11. Dunjarica

Dunjarica je žbun sa malim, naizmeničnim listovima, tamnozelenim (iako zimi mogu postati crvenkasti) i jajolikog oblika.  Cvetovi su mali i beli ili ružičasti. 

12. Afrička ljubičica

Cvetanje afričke ljubičice se javlja tokom cele godine. Listovi su pomalo mesnati, dlakavi i sa dugačkim, tamnozelenim peteljkama. Cvetovi mogu biti dupli ili pojedinačni, sa baršunasto ljubičastim, ljubičastim, ružičastim ili belim laticama, sličnim ljubičicama. Afričke ljubičice preferiraju veoma svetla okruženja, koja im pomažu da cvetaju neprekidno tokom cele godine. Ako vidite da prestaje da cveta, unesite ga u okruženje sa više svetlosti i sigurno će se za kratko vreme pojaviti nove cvetne stabljike.

BONUS VIDEO: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas