Oglas
· · Komentari: 0

Dokazane prednosti VEGANSKE ishrane: Biljnom ishranom spašavate sebe, planetu i životinje!

Možda ste razmišljali o veganskoj dijeti, pa ukoliko je to slučaj otkrivamo vam zašto ste na pravom putu

1657222086_vegetables-geec8da73c_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Veganska ishrana nije samo dobra za zdravlje, već je i humana! Na taj način spašavate planetu, svoje okruženje i ono najvažnije - životinje!

Pročitajte još: Spremite telo za plažu u rekordnom roku: Isprobajte DIJETU sa LUBENICOM

Vegani imaju manje problema sa gojaznošću

Veganska biljna dijeta znatno olakšava gubitak kilograma, održavanje zdrave telesne težine i izbegavanje gojaznosti. Studija iz 2016. kaže da su veganske dijete efikasnije za gubitak težine od tradicionalne ishrane. Veganska ishrana je često povezana sa nižim indeksima telesne mase.

Manji rizici od srčanih bolesti

Još jedna glavna prednost veganske dijete je smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Ovo ima smisla jer su zasićene masti koje se nalaze u velikim količinama u životinjskoj masti jedan od faktora koji doprinose ovoj smrtonosnoj bolesti. Komitet lekara za odgovornu medicinu govori da veganska ishrana donosi najmanji rizik od srčanih bolesti jer održava nizak nivo zasićenih masti. Efekti veganske dijete na prevenciju prekomerne težine i gojaznosti je još jedan razlog zašto ova vrsta dijete pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Prevencija raka

Veganska dijeta je jedan od načina da se značajno smanji rizik od raka. Fitokemikalije koje štite od raka koje se nalaze u voću, povrću i drugoj biljnoj hrani su jedan od razloga zašto. Prema studiji objavljenoj u Nacionalnom centru za informacije o biotehnologiji kaže se da je kod vegetarijanaca manja verovatnoća da će razviti rak od onih koji nisu, a životinjski proizvodi (meso i mlečna hrana) mogu doprineti mnogim vrstama raka (dojki, jajnika, prostate i debelog creva).

Smanjeni karbonski uticaj na planetu 

Ako ste zabrinuti zbog emisije gasova staklene bašte i globalnog zagrevanja, smanjenje unosa hrane životinjskog porekla može pomoći. Studija iz 2014. objavljena u časopisu Klajmat Čejndž otkrila je da su emisije gasova staklene bašte u ishrani kod onih koji jedu meso oko dva puta veće nego kod veganskih dijeta. Uzgoj stoke doprinosi emisiji štetnih gasova.

Humanost

Neke ljude uznemiruje to što se životinje uzgajaju za klanje i teško je sa sigurnošću znati u kakvim uslovima se ove životinje drže. Nekim ljudima, izbegavanje mesa (i druge namirnice životinjskog porijekla poput mliečnih proizvoda) daje duševni mir znajući da nijedna životinja nije patila kada se stavi hrana na sto. 

Bez antibiotika ili hormona rasta

Drugi razlog zašto vegani slede biljnu ishranu je izbegavanje antibiotika i hormona rasta koji se nalaze u mesu i mlečnim namirnicama. Studija iz 2016. u časopisu Permanente kaže da se 70 do 80 procenata američkih antibiotika daje zdravoj stoci, što doprinosi infekcijama otpornim na antibiotike koje mogu biti ozbiljne (čak i fatalne) kod ljudi. Istraživači u ovoj studiji kažu da faktor rasta sličan insulinu, hormon koji se prirodno nalazi kod životinja, podstiče rast kod odraslih koji može da podstakne rak.

Lepši ten 

Veganstvo čak ima koristi za vašu kožu! Studija iz 2010. u Indijskom časopisu za dermatologiju navodi da antioksidansi (kojih ima u izobilju u veganskoj ishrani bogatoj voćem i povrćem) pomažu u zaštiti vaše kože od oštećenja i stanja kože uzrokovanih nedostatkom hranljivih materija. Veganska ishrana daje sjaj vašoj koži i sprečavaju perutanje i ljuspice. 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas