Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Доказане предности ВЕГАНСКЕ исхране: Биљном исхраном спашавате себе, планету и животиње!

Можда сте размишљали о веганској дијети, па уколико је то случај откривамо вам зашто сте на правом путу

1657222086_vegetables-geec8da73c_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Веганска исхрана није само добра за здравље, већ је и хумана! На тај начин спашавате планету, своје окружење и оно најважније - животиње!

Прочитајте још: Спремите тело за плажу у рекордном року: Испробајте ДИЈЕТУ са ЛУБЕНИЦОМ

Вегани имају мање проблема са гојазношћу

Веганска биљна дијета знатно олакшава губитак килограма, одржавање здраве телесне тежине и избегавање гојазности. Студија из 2016. каже да су веганске дијете ефикасније за губитак тежине од традиционалне исхране. Веганска исхрана је често повезана са нижим индексима телесне масе.

Мањи ризици од срчаних болести

Још једна главна предност веганске дијете је смањење ризика од срчаних обољења. Ово има смисла јер су засићене масти које се налазе у великим количинама у животињској масти један од фактора који доприносе овој смртоносној болести. Комитет лекара за одговорну медицину говори да веганска исхрана доноси најмањи ризик од срчаних болести јер одржава низак ниво засићених масти. Ефекти веганске дијете на превенцију прекомерне тежине и гојазности је још један разлог зашто ова врста дијете помаже у смањењу ризика од срчаних обољења.

Превенција рака

Веганска дијета је један од начина да се значајно смањи ризик од рака. Фитокемикалије које штите од рака које се налазе у воћу, поврћу и другој биљној храни су један од разлога зашто. Према студији објављеној у Националном центру за информације о биотехнологији каже се да је код вегетаријанаца мања вероватноћа да ће развити рак од оних који нису, а животињски производи (месо и млечна храна) могу допринети многим врстама рака (дојки, јајника, простате и дебелог црева).

Смањени карбонски утицај на планету 

Ако сте забринути због емисије гасова стаклене баште и глобалног загревања, смањење уноса хране животињског порекла може помоћи. Студија из 2014. објављена у часопису Клајмат Чејнџ открила је да су емисије гасова стаклене баште у исхрани код оних који једу месо око два пута веће него код веганских дијета. Узгој стоке доприноси емисији штетних гасова.

Хуманост

Неке људе узнемирује то што се животиње узгајају за клање и тешко је са сигурношћу знати у каквим условима се ове животиње држе. Неким људима, избегавање меса (и друге намирнице животињског поријекла попут млиечних производа) даје душевни мир знајући да ниједна животиња није патила када се стави храна на сто. 

Без антибиотика или хормона раста

Други разлог зашто вегани следе биљну исхрану је избегавање антибиотика и хормона раста који се налазе у месу и млечним намирницама. Студија из 2016. у часопису Перманенте каже да се 70 до 80 процената америчких антибиотика даје здравој стоци, што доприноси инфекцијама отпорним на антибиотике које могу бити озбиљне (чак и фаталне) код људи. Истраживачи у овој студији кажу да фактор раста сличан инсулину, хормон који се природно налази код животиња, подстиче раст код одраслих који може да подстакне рак.

Лепши тен 

Веганство чак има користи за вашу кожу! Студија из 2010. у Индијском часопису за дерматологију наводи да антиоксиданси (којих има у изобиљу у веганској исхрани богатој воћем и поврћем) помажу у заштити ваше коже од оштећења и стања коже узрокованих недостатком хранљивих материја. Веганска исхрана даје сјај вашој кожи и спречавају перутање и љуспице. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas