· · Komentari: 0

JELENA ĐOKOVIĆ OVU NAMIRNICU JEDE SVAKODNEVNO: Ubrzava metabolizam i predstavlja ZAKON VITKE LINIJE (RECEPT)

Jelena je poznata kao pobornik zdrave ishrane, a u njenom jelovniku se skoro svakodnevno se nalazi jedna namirnica

1685953198_Jelena-Djokovic-NASLOVNA.jpg
Foto: ATA/Shutterstock

Svi znamo pravila ishrane Novaka Đokovića, ali šta je sa Jelenom koja je vitka i vitalna i nakon dva porođaja? Poznato je da se Jelena prilagodila jelovniku svog supruga, pa se trudi da u meni uvede što više bezglutenskih žitarica. Takva jedna namirnica je kinoa koju nazivaju i "kraljicom semenki", ali i "zlatom Inka".

Zbog čega je kinoa tako dobra?

Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

-Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, hemoroida i išijasa.
-Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo pa se koristi za lečenje depresije i neuroze.
-Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome.
-Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina, a odsustvo glutena.
-Ova biljka se koristi kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor.
-Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.
-Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Kinoa kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa. Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.

Povrće sa kinoom

Potrebno je: 200 g kinoe, 200 karfiola, 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, začini, so i biber.

Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.

Pesto sa kinoom

Potrebno: 200 grama rukole, veza svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200 kuvane kinoe.

Potrebno: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.